Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie vyzval verejnosť na diskusiu o budúcnosti EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Snažím sa tiež oslovovať zastupiteľstvá miest a obcí a vnímam, že o EÚ chcú diskutovať aj študenti, a to hlavne o štúdiu v zahraničí, skonštatoval Klus.

Bratislava 7. júna (TASR) - Slovensko má šancu prispieť k tomu, ako bude Európska Únia (EÚ) vyzerať v budúcnosti. Stačí, ak sa verejnosť a odborníci zapoja do celonárodnej diskusie. Výsledky Konferencie o budúcnosti Európy na Slovensku by mali byť známe na jar budúceho roka. V pondelok na to upozornili minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) a štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus.

"Hlavným cieľom konferencie je, aby Slovensko svojím hlasom prispelo k budúcnosti EÚ, aby ľudia povedali, ako si predstavujú fungovanie EÚ, čo by zlepšili a čo im prekáža," priblížil Korčok. Zdôraznil, že nepôjde o klasickú debatu politických názorov, dôležité budú názory ľudí. "EÚ si za posledných desať rokov nesie ťažký batoh predchádzajúcich európskych, migračných kríz, brexitu či pandémie. Tento batoh je už veľmi ťažký, mali by sme sa preto pozastaviť a počúvať občanov, čo od EÚ očakávajú," dodal Korčok.

Minister preto plánuje so štátnym tajomníkom Klusom cestovať po krajine a zbierať podnety od občanov. Svoje návrhy na zlepšenie EÚ či otázky môžu tiež ľudia písať v slovenčine na stránku www.futureu.europa.eu. "Snažím sa tiež oslovovať zastupiteľstvá miest a obcí a vnímam, že o EÚ chcú diskutovať aj študenti, a to hlavne o štúdiu v zahraničí," skonštatoval Klus.

Dodal, že priestor na vyjadrenie chce dať rezort diplomacie i odbornej verejnosti. Na jeseň preto plánuje zorganizovať národný konvent, kde by mali diskutovať odborníci. "Z návrhov verejnosti a odborníkov vypracujeme národné odporúčania, ktoré predložíme Bruselu, a na jar budúceho roka sa snáď pohneme ďalej aj s prispením Slovenska," uviedol Klus.