Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort dopravy: Diaľničiari informujú o stave diaľnic transparentne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Diaľničná spoločnosť je podľa ministerstva schopná poskytnúť teoretický termín výstavby v prípade, ak by mala neobmedzené zdroje a tento úsek by bol zaradený ako top priorita.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podľa ministerstva dopravy na svojom webe transparentne informuje o aktuálnom stave prípravy každého jedného úseku a tieto informácie pravidelne aktualizuje. "Skutočný termín výstavby závisí od viacerých faktorov a procesov, preto nie je dopredu uvedený, aby nebol nesprávne interpretovaný," zdôraznili z odboru komunikácie rezortu dopravy.



Avšak diaľničná spoločnosť je podľa ministerstva, rovnako ako v minulosti, schopná poskytnúť teoretický termín výstavby v prípade, ak by mala neobmedzené zdroje a tento úsek by bol zaradený ako top priorita. "Tieto dátumy sa vždy zo strany ministerstva komunikovali ako prvé technicky možné realizovateľné a nikdy neboli prezentované ako oficiálny plán výstavby," konštatoval rezort.

Tieto termíny dostal podľa ministerstva dopravy aj analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Ján Kovalčík. "A presne v tomto duchu boli všetky informácie zverejňované aj v čase, kedy pán Kovalčík pôsobil na ministerstve dopravy," opísal rezort.

Ministerstvo takto reagovalo na stredajšiu kritiku zo strany INEKO, ktorý informoval, že o väčšine z vyše 80 kilometrov pripravovaných úsekov diaľnic a rýchlostných ciest za približne 20 miliárd eur nedáva štát ľuďom dostatočné informácie a reálne termíny ich výstavby či dokončenia. Inštitút preto pripravil vlastnú interaktívnu mapu, kde zhrnul všetky získané údaje o jednotlivých úsekoch ciest.

"INEKO jedným dychom tvrdil, že štát občanov neinformuje o termínoch výstavby, a zároveň tvrdí, že štát občanov v týchto termínoch zavádza, čo si logicky úplne protirečí," dodali z rezortu dopravy.

Inštitút zároveň kritizoval aj chýbajúcu jasnú prioritizáciu projektov. "Štát svoje priority stanovil úplne jasne v programovom vyhlásení vlády. Ide v prvom rade o dobudovanie diaľnice D1 a D3 a kritických úsekov na rýchlostných cestách R4 a R2," uviedlo ministerstvo.

Podľa rezortu však treba zdôrazniť, že vzhľadom na čas potrebný na prípravu jednotlivých úsekov sú niektoré z týchto priorít takto definované už od času, kedy Kovalčík tieto priority pomáhal definovať.