Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rezort dopravy verí, že zima 2020 bude s čo najmenšími obmedzeniami

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dušan Hein

Rezort dopravy v spolupráci s odborníkmi vypracoval Manuál opatrení pre cestovný ruch počas pandémie. Ide o semafor, ktorý definuje jednotlivé prevádzky alebo oblasti vrátane lyžiarskych stredísk. 

Bratislava 22. novembra (TASR) – Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR verí, že vývoj pandemickej situácie dovolí zimnú sezónu a s ňou spojené dovolenky využiť s čo najmenšími obmedzeniami. Pre TASR to uviedol hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

"Veríme, že tak ako v lete sme dokázali prilákať ľudí, aby spoznávali Slovensko, tak aj v nasledujúcich mesiacoch budú chcieť vidieť a zažiť krásy zimy na Slovensku a pomôžu tým hlavne podporiť našich podnikateľov a ďalšie subjekty, ktoré vytvárajú pre turistov tie najlepšie podmienky," skonštatoval hovorca MDV s tým, že preto spustili mediálnu kampaň aj na podporu zimnej turistickej sezóny.

Rezort dopravy vypracoval spoločne s rezortným hygienikom v spolupráci so zástupcami prevádzkovateľov ubytovacích zariadení, prírodných liečebných kúpeľov aj lyžiarskych stredísk Manuál opatrení pre cestovný ruch počas pandémie ochorenia COVID-19. Ide o semafor, ktorý definuje jednotlivé prevádzky alebo oblasti vrátane lyžiarskych stredísk. Opatrenia sú rozdelené do troch stupňov podľa oficiálne zaužívaného semaforu rizikových stupňov, teda podľa stupňa epidemiologickej situácie. Zelený znamená nízke riziko nákazy, oranžový stredné a červený vysoké riziko nákazy.

Vo všeobecnosti semafor reguluje jednotlivé opatrenia podľa toho, aká je epidemiologická situácia v konkrétnom okrese a každý segment sa bude riešiť samostatne, teda reštaurácie, hotely, lyžiarske strediská, akvaparky s podobne. "Prevádzkam pomôže v tom, že budú mať jasné a predvídateľné pravidlá fungovania a zároveň budú môcť pružne reagovať na meniacu sa epidemiologickú situáciu. V zásade ide o podmienky, ktoré sa týkajú dodržiavania základných hygienických požiadaviek (dezinfekcia, rúška), dodržiavania odstupov, počtu návštevníkov, prevádzkovej doby, potreby dezinfekcie a rovnako podmienok pre samotných zamestnancov v jednotlivých odvetviach cestovného ruchu," spresnil Rudolf.

Dokument by mal byť v krátkom čase predmetom rokovania s konzíliom odborníkov a na základe záverov sa materiál upraví do finálnej podoby na schválenie pandemickou komisiou. "Samozrejme, dnes nie je možné predvídať, ako sa bude vyvíjať epidemiologická situácia v nasledujúcich týždňoch. Nastavenie konkrétnych opatrení je na rozhodnutí vlády a ústredného krízového štábu," podotkol hovorca. Zdôraznil, že aplikovanie semaforu bude možné len na základe stanovených celoplošných opatrení, respektíve ich uvoľňovaní.

Čiastočne pomôcť eliminovať straty subjektom v cestovnom ruchu by mala schéma pomoci v hodnote 100 miliónov eur, ktorú pripravilo MDV. Túto pomoc budú môcť čerpať ako ubytovacie zariadenia, tak aj ďalšie subjekty cestovného ruchu na základe zverejnených výziev. "Balík 100 miliónov eur by mal pomôcť udržať práve ich životaschopnosť a zamestnanosť a pomôcť im hlavne preklenúť toto náročné obdobie, a to náhradou fixných nákladov za toto obdobie," poznamenal hovorca.

Rezort dopravy v súčasnosti finišuje s jednotlivými schémami pre subjekty v cestovnom ruchu, na základe ktorých budú môcť žiadať o konkrétnu finančnú pomoc. "Predpokladáme, že konkrétne výzvy budú zverejnené do konca roka 2020. O financie zo schémy pomoci budú môcť žiadať firmy z cestovného ruchu aj spätne, oprávnené obdobie je od 1. apríla 2020 do 30. decembra 2021," dodal Rudolf.