Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Ministerstvo hospodárstva navrhli k sanáciám štyroch envirozáťaží

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo hospodárstva SR na ulici Mlynské nivy v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V obci Vlčkovce v okrese Trnava sa nachádza envirozáťaž po bývalej obaľovačke bitumenových zmesí. Ďalej je to skládka Mrchovisko v obci Budmerice v okrese Pezinok.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Rezort hospodárstva by sa mal stať povinnou osobou pri sanácií envirozáťaží v lokalitách Vlčkovce, Budmerice, Podbrezová a Boldog. V týchto prípadoch ide o kontamináciu vzniknutú v súvislosti s priemyselnou a banskou činnosťou. Vyplýva to z návrhu Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR na určenie príslušného ministerstva podľa zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže.

V obci Vlčkovce v okrese Trnava sa nachádza envirozáťaž po bývalej obaľovačke bitumenových zmesí. Ďalej je to skládka Mrchovisko v obci Budmerice v okrese Pezinok. V Podbrezovej v okrese Brezno ide o bývalú antimónovú hutu Vajsková. Poslednou je sklad pesticídov v obci Boldog v okrese Senec.

"Určenie príslušného ministerstva vládou SR je potrebné na čerpanie alokovaných finančných prostriedkov na riešenie problematiky environmentálnych záťaží a zároveň je potrebné z dôvodu plnenia Štátneho programu sanácie environmentálnych záťaží (2022 - 2027)," ozrejmil envirorezort. Dodal, že ide o prípady, keď nebolo možné určiť povinnú osobu za environmentálnu záťaž a príslušný okresný úrad v sídle kraja zastavil konanie o jej určení.

Financovanie sanácií týchto environmentálnych záťaží by malo byť zabezpečené z európskych fondov a Envirofondu. Prioritne bude Ministerstvo hospodárstva (MH) SR čerpať finančné zdroje z eurofondov v rámci Programu Slovensko 2021 - 2027.

Výška finančných nákladov, ktoré budú vynaložené na realizáciu sanácií envirozáťaží, bude závisieť od rozsahu znečistenia a výberu sanačných metód na lokalitách. MH je povinné predložiť na schválenie plán prác na odstránenie záťaže okresnému úradu do jedného roka od rozhodnutia vlády o určení príslušného ministerstva. Zároveň je do piatich rokov povinné predložiť na schválenie plán prác na odstránenie envirozáťaže okresnému úradu, priblížilo MŽP. "Súčasťou plánu prác na odstránenie environmentálnej záťaže sú okrem iných náležitostí podľa zákona aj údaje o predpokladaných finančných nákladoch na realizáciu plánu prác," uviedlo.