Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rezort hospodárstva nemá prostriedky pre obce bez plynofikácie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Podľa ústredného riaditeľa Kancelárie ZMOS Michal Kaliňáka sa problém týka takmer 500 obcí na Slovensku.

Prešov 25. januára (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR aktuálne nemá vyčlenené finančné prostriedky na pomoc a podporu pre obce, ktoré nie sú plynofikované. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v utorok (24. 1.) upozornilo na potrebu kompenzácie zvýšených nákladov pre obce, ktoré nie sú plynofikované alebo prešli na obnoviteľné zdroje.

"MH SR vníma podnety, ktoré odzneli zo strany ZMOS. Zároveň však v tomto momente musíme konštatovať, že z hľadiska kompetencií i schváleného finančného rozpočtu aktuálne nemá vyčlenené finančné prostriedky na takúto pomoc a podporu," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva Mária Pavlusík.

Podľa ústredného riaditeľa Kancelárie ZMOS Michal Kaliňáka sa problém týka takmer 500 obcí na Slovensku. "Vláda avizovala pomoc kompenzáciami v oblasti energií. Skloňuje plyn a energiu. V obrovskej množine nie sú zakomponované samosprávy, ktoré nie sú plynofikované, alebo tie, ktoré sú plynofikované, ale prešli na obnoviteľné zdroje," povedal Kaliňák.

ZMOS žiada, aby aj táto množina mala kompenzácie. Rovnako chce odpoveď na otázku, kedy pomôže vláda, ako môžu samosprávy žiadať o peniaze a ako dlho potrvá pomoc. Ako združenie podotklo, stále čakajú na stretnutie s ministrom hospodárstva.