Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Rezort hospodárstva:Nezistili jednoznačnú príčinu nehody v Bani Nováky

Na archívnej snímke nápis Baňa Nováky na budove bane. Foto: TASR Michal Svítok

V Bani Nováky došlo vlani 26. apríla pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo sa nadýchalo splodín horenia.

Nováky 22. mája (TASR) - Vyšetrovanie odborníkov z obvodného banského úradu v súvislosti s mimoriadnou udalosťou v Bani Nováky z apríla minulého roka jednoznačne neurčilo, čo bolo hlavnou príčinou vyhorenia metánu, a tým aj príčinu pracovných úrazov. Vyplýva to zo stanoviska Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktoré TASR v stredu poskytla hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík.

"Z poznatkov zistených počas priebehu vyšetrovania vyplýva, že nie je možné jednoznačne, t. j. nespochybniteľne určiť, čo bolo hlavnou príčinou vyhorenia metánu, a tým aj príčinu pracovných úrazov. Preto nie je možné konštatovať konkrétne a jednoznačné porušenie bezpečnostných predpisov," uviedla Pavlusík.

K nadmernej koncentrácii metánu podľa nej došlo vplyvom jeho neočakávaného výronu z neznámeho miesta a k jeho zapáleniu došlo vo veľmi krátkom čase. "Napriek tomu, že pracovisko bolo vetrané okrem priebežného vetracieho prúdu aj separátnym ventilátorom, nedošlo pri prieniku výronu metánu k jeho premiešaniu so vzduchom do takej miery, že by jeho zapálenie nebolo možné. Ďalším faktorom bola zmyslami nezistiteľná skutočnosť výskytu iniciačného zdroja požiaru," doplnila.

Mimoriadnu udalosť v Bani Nováky vyšetrovala okrem Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici i polícia. Tá trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia zastavila, pretože skutok nie je trestným činom, informovala TASR trenčianska krajská policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová.

V Bani Nováky došlo vlani 26. apríla pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo sa nadýchalo splodín horenia. Zranených prijali do nemocníc v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave.