Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry chce pripraviť návrhy úprav mediálnej legislatívy

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) počas neformálnych raňajok s médiami v Bratislave 9. júla 2020. Foto: TASR Jaroslav Novák

Cieľom zmien v legislatíve o RTVS je zabezpečiť primerané dlhodobé financovanie základných úloh a povinností verejnoprávneho vysielateľa a skvalitnenie poskytovanej verejnoprávnej služby.

Bratislava 9. júla (TASR) – Ministerstvo kultúry (MK) by chcelo ešte do konca roka pripraviť návrh legislatívnych úprav týkajúci sa médií a novinárov. Informovala o tom šéfka rezortu Natália Milanová (OĽaNO) na štvrtkovom stretnutí s novinármi, na ktorom bilancovala prvých sto dní nového vedenia rezortu, a tiež predstavila plány a ciele ministerstva na najbližšie obdobie.



"Je pravda, že sme si toho naložili v legislatívnej oblasti dosť, ale v optimistickom scenári platí, že do konca roka by sme chceli predložiť novelu tlačového zákona, na konci tohto roka, respektíve na začiatku budúceho, aj zákon o RTVS a o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS," uviedla ministerka.

Cieľom zmien v legislatíve o RTVS je zabezpečiť primerané dlhodobé financovanie základných úloh a povinností verejnoprávneho vysielateľa a skvalitnenie poskytovanej verejnoprávnej služby. "Preto vznikla aj pracovná skupina, ktorá bude vyhodnocovať najvýhodnejší model financovania. Samozrejme, bude to aj diskusia na politickej úrovni," pripustila Milanová. Ona sama je zástancom zachovania koncesionárskych poplatkov, poukazuje pritom i na to, že na Slovensku sú v rámci Európy jedny z najnižších. Nebráni sa však ani diskusiám o inom zdrojovaní prostriedkov pre RTVS, tak ako napríklad v minulosti práve v jej domovskej strane artikulovali myšlienku o naviazaní financovania RTVS na hrubý domáci produkt.

"Ak dospejeme do štádia, že tu máme tieto a tieto argumenty, som ochotná zmeniť svoj postoj, ale zatiaľ som presvedčená, že by sa koncesionárske poplatky, aspoň v určitej forme mali ponechať," dodala. Štátny tajomník MK Radoslav Kutaš dodal, že je potrebné vyhodnotiť výhody a nevýhody jednotlivých modelov. "Určite nie je rezort nastavený tak, že bude nasilu tlačiť jeden z nich," povedal.

V prípade novely tlačového zákona je cieľom úpravy zjednotenie a garantovanie právneho postavenia a ochrany novinárov pri výkone ich povolania, bez ohľadu na typ médiá, v ktorom činnosť vykonávajú. Kutaš poznamenal, že v príprave legislatívnej úpravy nadviažu na to, čo doteraz pracovné skupiny ministerstva v predchádzajúcom období "vyprodukovali a má zmysel".

"Bohužiaľ, napríklad v prípade pracovnej skupiny, ktorá sa mala v predchádzajúcom období zaoberať statusom ochrany novinárov, som žiaden výstup nenašiel. Rovnako sa neotvorili témy online médiá a zastrešenia novinárov v tomto priestore," upozornil štátny tajomník v súvislosti s pracovnou skupinou, ktorú zriadilo bývalé vedenie rezortu v roku 2018.

Kutaš avizoval, že sa ministerstvo chce venovať aj dlhodobému problému možnosti trestne stíhať novinárov za poškodzovanie mena a ohováranie. Rezort bude v tejto téme úzko komunikovať s ministerstvom spravodlivosti.