Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry hľadá dlhodobé a systémové riešenie skupovania pamiatok

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave 13. júla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rezort však upozorňuje, že aktuálny dlh štátu v obnove pamiatok predstavuje 5,5 miliardy eur.

Bratislava 10. júna (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR robí všetko preto, aby našlo dlhodobé a systémové riešenie skupovania pamiatok zahraničím. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová v reakcii na výzvu mimoparlamentného KDH konať vo veci skupovania pamiatok Maďarskom.

Rezort však upozorňuje, že aktuálny dlh štátu v obnove pamiatok predstavuje 5,5 miliardy eur. Pripomína, že vznikol predovšetkým počas uplynulých vlád, vrátane tých, ktorých bolo KDH súčasťou. "Súčasné vedenie rezortu kultúry už tento rok navýšilo finančné prostriedky na obnovu pamiatok na 14 miliónov eur. Aj vďaka programu Obnovme si svoj dom sme doteraz dokázali zachrániť takmer 5600 pamiatok v celkovej výške necelých 100 miliónov eur," uviedla Viciaňová. Ministerstvo plánuje aj vznik verejnoprávneho fondu na obnovu pamiatok.

Podľa jej slov MK má vo svojej správe niekoľko stoviek národných kultúrnych pamiatok (NKP). Ďalšie majú v správe aj iné organy štátnej správy. Pamiatkový úrad SR eviduje 17.438 pamiatkových objektov a 15.330 hnuteľných NKP.

Hovorkyňa pripomenula, že podľa zákona o ochrane pamiatkového fondu, ak vlastník zamýšľa predať kultúrnu pamiatku alebo jej časť, je povinný písomne ju ponúknuť na kúpu štátu zastúpenému ministerstvom kultúry. "Tento zákon nemôže určovať ani špecifikovať národnú príslušnosť finálneho vlastníka. Pamiatkový úrad a krajské pamiatkové úrady majú svoje metodiky, akými robia dohľad nad pamiatkovou starostlivosťou. Aj v prípade zahraničného vlastníka je o NKP podľa zákona povinná starostlivosť," zhrnula.