Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry: Neplánujeme trestať miestne odbory Matice slovenskej

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Matica slovenská si podľa Blanára prešla búrlivým obdobím atakov a spochybňovania.

Bratislava 7. júna (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR nijakým spôsobom netrestá a ani neplánuje trestať miestne odbory Matice slovenskej. Jednou z najzásadnejších výhrad ministerstva voči súčasnému fungovaniu Matice slovenskej je nulová, respektíve minimálna podpora regionálnych štruktúr, z ktorých mnohé majú na rozvoji kultúry významný podiel. Pre TASR to uviedla hovorkyňa MK Zuzana Viciaňová v reakcii na tvrdenie podpredsedu parlamentu Juraja Blanára (Smer-SD), že súčasná vláda nie je schopná dostatočne finančne podporiť Maticu slovenskú.

Aj touto záležitosťou sa má podľa rezortu zaoberať Dočasná pracovná skupina pre zmenu financovania a rozvoj Matice slovenskej. Rada vlády SR pre kultúru začiatkom júla minulého roka schválila jej zriadenie. Jej úlohou má byť podrobne zanalyzovať hospodárenie Matice slovenskej, vrátane hospodárenia tlačiarne Neografia, ktorej je Matica slovenská majoritným akcionárom.

"Pracovná skupina má riešiť aj otázky právneho postavenia i personálneho stavu Matice, verejné, vedecké a publikačné aktivity, a tiež potenciál matičných nehnuteľností. Výsledkom pracovnej skupiny by mal byť nový model financovania Matice slovenskej," ozrejmila Viciaňová.

Matica slovenská si podľa Blanára prešla búrlivým obdobím atakov a spochybňovania. "Bohužiaľ, nie je to inak ani počas súčasnej vlády, ktorá nie je schopná dostatočne finančne podporiť Maticu, ktorá patrí do nášho národného kultúrneho dedičstva," vyhlásil. Povedal to pri príležitosti 160. výročia prijatia Memoranda národa slovenského, na základe ktorého vznikla aj Matica slovenská.