Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry ocenil najlepšie zrekonštruované kultúrne pamiatky

Erbová sála v Dessewffyovskom kaštieli vo Finticiach, foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Cenu v kategórii čiastková obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky získala Erbová sála v Dessewffyovskom kaštieli vo Finticiach.

Bratislava 11. mája (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované národné kultúrne pamiatky. Projekty pamiatkovej obnovy národnej kultúrnej pamiatky v rámci súťaže Fénix ukončené v roku 2018 alebo v roku 2019 hodnotila deväťčlenná odborná porota. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu kultúry Zuzana Viciaňová.

Ako MK SR priblížilo, poslaním súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka je podporovať zodpovedný prístup vlastníkov národných kultúrnych pamiatok k ochrane kultúrneho dedičstva Slovenska. Zároveň je jej cieľom aj zvýšenie záujmu verejnosti o kultúrne pamiatky.

Laureáti získali osvedčenie o udelení a užívaní titulu Kultúrna pamiatka roka 2018/2019, bronzovú sošku bájneho vtáka Fénixa z dielne akademického sochára Stanislava Mikuša, finančnú odmenu 10.000 eur a čestný diplom.

Cenu v kategórii komplexná obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky získala Vila Dr. Emila Stodolu v Liptovskom Mikuláši. Cenu v kategórii čiastková obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky získala Erbová sála v Dessewffyovskom kaštieli vo Finticiach.

V kategórii špeciálna cena za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky bol ocenený Kubínyiovský kaštieľ vo Vyšnom Kubíne. Porota udelila aj dve čestné uznania, a to pre projekt Vila Dr. Lüleya v Zlatých Moravciach a pre projekt Zámok v Hlohovci.

Majitelia všetkých národných kultúrnych pamiatok sa mohli so svojimi projektmi prihlásiť do konca januára tohto roka.