Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry poskytne finančnú podporu neziskovkám

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zdroje vyrokoval rezort s Ministerstvom finacií SR.

Bratislava 28. januára (TASR) - Občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie pôsobiace dlhodobo v kultúre môžu na prelome zimy a jari získať prostriedky na refundáciu 20 percent ročných prevádzkových nákladov a 80 percent medziročného rozdielu v príjmoch z kultúrnej činnosti, ktorého príčinou je pandémia ochorenia COVID-19. Informuje o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Zdroje vyrokoval rezort s Ministerstvom finacií SR. Avizuje, že možnosť predkladať žiadosti chce spustiť koncom februára, v ideálnom prípade ráta s tým, že prví úspešní žiadatelia budú mať finančné prostriedky na účtoch v marci.

"Neziskové subjekty majú svoje publikum a všetky zdroje použijú na kultúrne aktivity. Pomôžeme im toto 'covidové' obdobie zvládnuť, aby opäť prinášali publiku a návštevníkom radosť," uviedla ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Oprávnenými žiadateľmi sú neziskové subjekty fungujúce ako divadlá, hudobné a tanečné telesá, prípadne ako prevádzkovatelia kultúrnych priestorov či organizátori rôznych kultúrno-edukačných seminárov. Podmienkou je, že musí ísť o organizácie, ktoré vznikli pred 1. januárom 2020. Maximálna výška požadovanej dotácie na jedného žiadateľa môže byť 50.000 eur, a to vždy na základe jeho špecifických finančných parametrov. Rezort tvrdí, že pravidlá poskytovania dotácie sú výsledkom spolupráce zástupcov nezriaďovanej kultúry a ministerstva.

"Nepochybujem, že peniaze, ktoré sme na tento program pomoci uvoľnili, padnú naozaj na úrodnú pôdu. Nezisková alebo nezávislá kultúra, ako sa zvykne hovoriť, je súčasťou našej kultúrnosti a v týchto ťažkých časoch musí byť štát tým, o koho sa umelci môžu oprieť," povedal minister financií Eduard Heger (OĽANO).