Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry pozýva verejnosť do debaty o dosahu kultúry

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR Martin Baumann

V rámci dotazníka MK získava podnety pre ďalšie fázy prípravy stratégie kultúry 2030, vysvetľuje rezort.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Verejnosť môže do konca aktuálneho týždňa (24. 10.) predstaviť svoje predstavy o tom, ako efektívne vyhodnocovať dosahy kultúry. Dotazník, ktorý pomôže definovať súbor cieľov kultúrnych politík jednotlivých sektorov a prierezových oblastí a rovnako ich vyhodnocovanie, je prístupný na webe Ministerstva kultúry (MK) SR v sekcii Inštitútu kultúrnej politiky (IKP).

"Stanovenie objektívnych cieľov má umožniť zmysluplnú politickú a odbornú diskusiu o tom, ktoré nástroje kultúrnej politiky sú najvhodnejšie pre napĺňanie stanovených cieľov. V rámci dotazníka MK získava podnety pre ďalšie fázy prípravy stratégie kultúry 2030," vysvetľuje rezort.

Upozorňuje tiež, že súčasťou dotazníka je žiadosť smerom k verejnosti, aby tento dotazník preposlali osobám, ktoré by podľa nich mali zastupovať odbornú verejnosť za vybranú oblasť pri pracovných stretnutiach venujúcich sa príprave pravidelného vyhodnocovania cieľov kultúrnych politík a stratégie kultúry. "Na základe princípu vyvážených strán budú následne zložené pracovné skupiny, pričom pozvaní budú aj členovia poradných orgánov ministerky kultúry a Platformy pre kultúrny a kreatívny priemysel,“ avizuje MK.

Na potrebu tvorby kultúrnych politík založených na merateľných cieľoch poukázala revízia výdavkov na kultúru, ktorú vypracovalo Ministerstvo kultúry SR a Ministerstvo financií SR v júli 2020.