Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry pripravuje nový systém kultúrnych poukazov

Na archívnej snímke štátny tajomník MK SR Radoslav Kutaš. Foto: TASR - Dano Veselský

Nový systém bude určite transparentnejší, tvrdí štátny tajomník MK Radoslav Kutaš.

Bratislava 25. mája (TASR) - Kultúrne poukazy v roku 2021 k dispozícii nebudú. Ministerstvo kultúry (MK) SR sa rozhodlo v tomto roku nespustiť projekt, dôvodom sú dlhodobé obmedzenia kultúrnych podujatí v dôsledku pandémie COVID-19, ale i identifikované nedostatky v programe. Pripravovaný nový systém má byť preto transparentnejší a flexibilnejší.

"Zistené nedostatky umožňovali potenciálne zneužívanie týchto dotácií a nemuseli tak spĺňať základný cieľ, a to sprostredkovať kultúru a umenie žiakom základných škôl a inšpirovať ich k návštevám inštitúcií aj v budúcnosti," uviedol rezort kultúry.

Štátny tajomník MK Radoslav Kutaš avizuje pokračovanie programu v ďalšom kalendárnom roku vo vylepšenej forme. "Nový systém bude určite transparentnejší a najmä nastavený na dosiahnutie cieľov, aby najväčší úžitok z neho mali žiaci, čo sa doteraz nie vždy darilo naplniť. Zároveň bude aj posilnená kontrola realizácie," doplnil Kutaš.

Podľa jeho slov si MK uvedomuje, že pre mnohé neziskové kultúrne organizácie tvorili kultúrne poukazy významnú zložku ich príjmov. Pripomenul preto v tejto súvislosti, že MK v marci spustilo dotačnú výzvu pre neziskové organizácie v kultúre a kultúrno-kreatívnom priemysle. O možnosť získať dotáciu vo výške 20.000 až 50.000 eur sa mohli uchádzať neziskové subjekty, ktoré vykázali minimálne 30-percentný medziročný pokles príjmov v kultúrno-kreatívnej činnosti. V rámci výzvy získalo dotáciu 345 subjektov, ktorým rezort prerozdelil vyše 5,7 milióna eur. Informácie o vyhodnotení dotácie zverejnilo MK spolu so zástupcami neziskového sektora na konci apríla.