Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry: Príspevok pre RTVS by sa mal odvíjať od podielu z HDP

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Legislatívna úprava má vytvoriť mechanizmus financovania, ktorý nebude podliehať politickým a negociačným tlakom.

Bratislava 27. februára (TASR) – Štátny príspevok pre RTVS by sa mal odvíjať automaticky od stanoveného podielu z vyprodukovaného hrubého domáceho produktu (HDP). Uvádza to Ministerstvo kultúry (MK) SR v predbežnej informácii k návrhu novelizácie zákona o RTVS.

Legislatívna úprava má vytvoriť mechanizmus financovania, ktorý nebude podliehať politickým a negociačným tlakom. "Cieľom návrhu zákona je zvýšiť finančnú stabilitu a nezávislosť RTVS," uviedol v rezort v materiáli, zverejnenom na portáli právnych predpisov Slov-lex. Avizuje i spustenie pripomienkového konania v najbližšom období.

Ministerstvo pripomína, že vo financovaní RTVS existuje dlhodobo neriešený nesúlad medzi rozsahom a kvalitou služieb, ktorú od RTVS štát požaduje a objemom financií, ktoré sú telerozhlasu každoročne poskytované. "Doterajší model financovania RTVS kombinujúci viac zdrojov financovania, ktoré sú v konečnom dôsledku všetky napojené na štátny rozpočet, je nesystematický a nespĺňa medzinárodné štandardy kladené na požadované modely financovania verejnoprávnych médií," uviedlo ministerstvo.

Od júla 2023 už nebude mať RTVS príjmy z úhrad verejnosti za služby poskytované RTVS. Tzv. koncesionárske poplatky poslanci zrušili v rámci novely zákona o dani z osobitných stavieb. Koniec koncesií si pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2023 vydobyla SaS. Príjmy z poplatkov má nahradiť nárokovateľný štátny príspevok.