Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry si je vedomý problému s predajom pamiatkových objektov

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave 13. júla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V prípade realizácie predaja a kúpy pamiatkových objektov Viciaňová zdôraznila, že hoci má štát predkupné právo, zákon nemôže určovať ani špecifikovať národnú príslušnosť finálneho vlastníka.

Bratislava 17. júna (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR hľadá dlhodobé a systémové riešenie reagujúce na skupovanie pamiatkových objektov na Slovensku zahraničnými vlastníkmi. "Sme si vedomí tohto problému," uviedol rezort reagujúc zároveň na medializované informácie o tom, že Maďarsko prostredníctvom svojich akvizičných firiem pokračuje na Slovensku v kupovaní historických budov.

"Treba však upozorniť aj na to, že dlh štátu v obnove pamiatok, ktorý sa kumuloval za predchádzajúcich vlád, predstavuje astronomických 5,5 miliardy eur," upozornila hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová. Pripomenula v tejto súvislosti, že súčasné vedenie rezortu zvýšilo finančné prostriedky na obnovu pamiatok až na 14 miliónov eur, pričom plánuje v rámci aktuálneho volebného obdobia ešte viac zvýšiť disponibilné zdroje prostredníctvom vytvorenia verejnoprávneho fondu na obnovu pamiatok.

V prípade realizácie predaja a kúpy pamiatkových objektov Viciaňová zdôraznila, že hoci má štát predkupné právo, zákon nemôže určovať ani špecifikovať národnú príslušnosť finálneho vlastníka. "Aj zahraničný vlastník sa podľa zákona musí o národnú kultúrnu pamiatku starať. Pamiatkové úrady majú svoje metodiky, akým vykonávajú dohľad nad touto povinnosťou," dodala hovorkyňa MK.

Maďarské nákupy historických budov na Slovenku rezonovali aj minuloročnú jeseň, slovenská diplomacia vtedy upozorňovala, že je dobrým zvykom informovať druhú krajinu o takýchto cezhraničných aktivitách.