Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry: Štát zabezpečí obnovu Pamätníka SNP na Jankovom vŕšku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Súčasťou prác bude aj úprava okolitého areálu pamätného miesta s prírodným amfiteátrom.

Bratislava/Uhrovec 2. apríla (TASR) - Súčasťou aktivít v rámci osláv 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) by mala byť aj obnova pamätného miesta na Jankovom vŕšku pri obci Uhrovec. Štát má na renováciu mohyly s pomníkom i zabezpečenie spomienkových osláv na tomto mieste vyčleniť 265.893 eur. Vyplýva to z návrhu, ktorý Ministerstvo kultúry (MK) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

"Obnova pomníka bude spočívať v riešení havarijného stavu mramorovej strešnej krytiny, pod ktorou je umiestnené mauzóleum, a opravy zatekajúcej strachy pylóna," vysvetľuje ministerstvo. Súčasťou prác bude aj úprava okolitého areálu pamätného miesta s prírodným amfiteátrom, v pláne je i spevnenie prístupových chodníkov aj ich vyčistenie od buriny.

Investícia v prípade opravy pomníka je vyčíslená na 181.158 eur, obnova areálu na 34.735 eur, na organizačné zabezpečenie osláv 80. výročia na tomto mieste navrhol rezort vyčleniť 50.000 eur, spolu sa ráta s alokáciou 265.893 eur.

Pomník bol vybudovaný v rokoch 1948 - 1951 a odhalený dňa 28. augusta 1951. Je v tvare obrovského pylónu, v pôdoryse päťcípej hviezdy na vrchu ukončený štvorcovou doskou. Pylón vyrastá zo stredu štvorcovej základne, v ktorej je umiestnené mauzóleum.