Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Stratégiu kultúry do roku 2030 možno pripomienkovať do 8. marca

Na snímke uprostred dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová, vpravo štátny tajomník MK SR Radoslav Kutaš a vľavo generálny riaditeľ Inštitútu kultúrnej politiky MK SR Matúš Bieščada počas tlačovej konferencie na tému: Vízia slovenskej kultúrnej politiky získala jasné kontúry. Predstavenie prelomového dokumentu Stratégia kultúry a kreatívneho priemyslu Slovenskej republiky 2030. 9. februára 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Šéfka rezortu kultúry priblížila potrebu riešiť veľký investičný dlh v kultúre, centrálny depozitár, sponzoring či fond na záchranu národných kultúrnych pamiatok.

Bratislava 9. februára (TASR) - Stratégiu kultúry a kreatívneho priemyslu SR 2030 predložilo Ministerstvo kultúry (MK) SR do medzirezortného pripomienkového konania (MPK). Materiál je možné pripomienkovať do 8. marca. Dokument predstavia aj verejnosti 13. februára v Slovenskej národnej galérii v Bratislave. Informovali o tom na štvrtkovej tlačovej konferencii zástupcovia rezortu kultúry.

"Všetky naše východiská sú podložené jednoznačnými dátami. Cieľom nebolo len pomenovať, ako by mala kultúra a umenie vyzerať do roku 2030, ale aj pomenovať stav, v akom sa momentálne nachádzajú," priblížila dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Šéfka rezortu kultúry priblížila potrebu riešiť veľký investičný dlh v kultúre, centrálny depozitár, sponzoring či fond na záchranu národných kultúrnych pamiatok. Rovnako aj ohodnotenie pracovníkov v kultúre, sprístupňovanie digitalizácie a pokračovať v transparentných výberových konaniach.

"Investícia do kultúry, aby sme dosiahli stanovené ciele, je približne 600 miliónov eur. Pričom na mzdy zamestnancov ide o sumu približne 282 miliónov eur," uviedla ministerka s tým, že rast výdavkov má byť postupný.

Zámerom stratégie je preto podľa ministerstva zadefinovať víziu a globálny cieľ, ktoré budú usmerňovať politiku Slovenska v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu v strednodobej až dlhodobej perspektíve. Cieľom je tiež vytýčiť strategické priority do roku 2030 a definovať v prvom akčnom pláne rozbeh činností potrebných na naštartovanie zmien.

Dokument obsahuje sedem strategických cieľov. Ide o dobre spravovanú kultúru, efektívne financovanú kultúru, dôstojnú kultúru, kvalitnú kultúru, inkluzívnu kultúru, rešpektovanú kultúru a zodpovednú kultúru. Víziou kultúry a kreatívneho priemyslu v roku 2030 je Slovensko, ktoré je slobodné, kultúrne rôznorodé, sebavedomé a hodnotovo pevne ukotvené v demokracii.