Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry ukončuje spoluprácu s ruskými inštitúciami

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR - Martin Baumann

Ministerstvo chce aj takto reagovať na bezprecedentný útok Ruskej federácie na nášho suseda.

Bratislava 1. marca (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR rozhodlo o okamžitom zrušení aktuálnych i plánovaných spoluprác svojich zriaďovaných organizácií s ruskými inštitúciami. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová. Organizácie ministerstva kultúry, ktoré majú naplánované podujatia s ruskými inštitúciami, napríklad vo forme konferencií, výstav či iných, budú podľa jej slov zrušené. Rezort chce aj takto reagovať na bezprecedentný útok Ruskej federácie na nášho suseda.

"Od pondelkového (28. 2.) rána na ministerstve kultúry preverujeme, ktoré organizácie v pôsobnosti nášho rezortu majú aktívne alebo plánované projekty v spolupráci s ruskými inštitúciami. V krátkom čase vydám oficiálny ministerský príkaz na ukončenie takýchto spoluprác s okamžitou platnosťou," uviedla ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Rezort zároveň informoval, že sa stretol aj so zástupcami múzejnej obce v súvislosti s plánovanou pomocou Slovenska pre ukrajinské múzeá a galérie. Dohodnúť sa mali na ďalších formách pomoci, o ktorých budú informovať v najbližších dňoch.

O možnej pomoci pre ukrajinských partnerov sa na sociálnej sieti vyjadril aj generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis. Je presvedčený, že slovenské zbierkotvorné inštitúcie môžu svoje kapacity využiť napríklad na záchranu poškodených zbierok z ukrajinských múzeí a galérií. "Tak, ako nám pomohli českí kolegovia pri záchrane predmetov z Krásnej Hôrky," naznačil generálny riaditeľ SNM. "Možností je veľa. A mnohé sa objavia. Len musíme mať plán, odvahu a odhodlanie," zdôraznil Panis.