Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Ministerstvo kultúry: Počas dvoch rokov sme modernizovali rezort

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Za významnú aktivitu ministerstvo kultúry v prvých dvoch rokoch vládneho obdobia považuje aj aktualizáciu slovenskej mediálnej legislatívy, reflektujúcu realitu 21. storočia.

Bratislava 24. marca (TASR) – Modernizácia samotného rezortu, pomoc aktérom v kultúrno-kreatívnom priemysle i legislatívna činnosť, upravujúca mediálne zákony aktuálnym podmienkam a potrebám. To sú oblasti, ktoré v rámci prvých dvoch rokov súčasnej vlády prioritne vyzdvihuje vo svojej činnosti Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Modernosť, ktorá má meniť nastavenie samotného ministerstva z predchádzajúcich období, vidia zástupcovia súčasného vedenia rezortu napríklad v transparentných výberových konaniach na vedúcich organizácií MK. "Tieto procesy si chvália aj zástupcovia neziskového sektora ako Transparency International Slovensko, ktoré tiež spolupracovalo na tvorbe smerníc o výberových konaniach a verejných vypočutiach,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová.

Za významnú aktivitu ministerstvo kultúry v prvých dvoch rokoch vládneho obdobia považuje aj aktualizáciu slovenskej mediálnej legislatívy, reflektujúcu realitu 21. storočia. "Rieši kľúčové témy ako transparentné vlastníctvo médií, ochranu zdroja, zrovnoprávnenie práv a povinností pre televíziu, rozhlas, tlačené aj online médiá, riešenie online video platforiem a podobne,“ povedala Viciaňová o balíku zákonov, z ktorých sú už niektoré schválené, iné čakajú na dovŕšenie legislatívneho procesu.

Rezort vyzdvihuje aj kroky, ktoré viedli k finančnej stabilizácii SND. "Po intenzívnej spolupráci s vedením divadla sme zabezpečili nevyhnutnú sumu na to, aby SND nešlo do dlhov a mohlo pokračovať v ozdravnom pláne,“ objasnila hovorkyňa MK.

Pripomína pomoc kultúrno-kreatívnemu sektoru počas pandémie. "Podarilo sa nám pripraviť niekoľko dotačných výziev pre nezávislú kultúru vo výške takmer 26 miliónov eur,“ uviedla Viciaňová. Upozorňuje tiež na pokračovanie už rozbehnutých dotačných programov, napríklad Obnovme si svoj dom, ktorý pomáha renovovať kultúrne dedičstvo. "Aj napriek pandémii sme prerozdelili sumu vo výške 12.969.097 eur. Navyše pre rok 2022 sa nám podarilo navýšiť rozpočet v tomto dotačnom programe o 2.690.000 eur," spresnila.

Spomína aj význam pomoci pre regionálnu kultúru. "Obciam a samosprávam sme vyčlenili 14,8 milióna eur, v ktorej mohol dostať jeden žiadateľ až 200.000 eur na modernizáciu svojej kultúrnej inštitúcie,“ pripomenula.

Ministerstvo chce podľa jej slov v ďalších dvoch rokoch pokračovať v dobre nastavenom systéme modernizácie ministerstva a pomoci pre kultúru. "Ide prioritne o reformu umeleckých fondov, prípravu štatútu umelca, aby bol konečne zadefinovaný v zákone, vytvorenie nového a udržateľného modelu na podporu pamiatok a prípravu kľúčovej stratégie pre kultúru do roku 2030,“ priblížila.