Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry zverejnil dotačnú výzvu pre kultúrne aktivity

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave 13. júla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zdôrazňuje, že dotáciu nie je možné poskytnúť na projekty, ktorých cieľom je šíriť násilie, diskrimináciu, rasizmus, xenofóbiu, homofóbiu, antisemitizmus či iné prejavy intolerancie.

Bratislava 4. mája (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR zverejnilo novú dotačnú výzvu. Týka sa projektov zameraných na kultúrne aktivity osôb so zdravotným postihnutím alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľov. Na finančnú podporu vyčlenilo ministerstvo viac ako milión eur. Žiadosti je možné predkladať do 7. júna (vrátane). TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu kultúry Zuzana Viciaňová.

"V rámci výzvy sú vítané projekty zamerané na kultúrne aktivity s dôrazom na podporu rovnosti príležitostí, integrácie do spoločnosti, prevencie a eliminácie všetkých foriem násilia, diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a extrémizmu, podporu výchovy k tolerancii, posilnenia sociálnej a rodinnej súdržnosti a rozvoja medzikultúrneho dialógu," približuje Viciaňová.

Zdôrazňuje, že dotáciu nie je možné poskytnúť na projekty, ktorých cieľom je šíriť násilie, diskrimináciu, rasizmus, xenofóbiu, homofóbiu, antisemitizmus či iné prejavy intolerancie.

Program je zameraný na podporu kultúrnych aktivít osôb so zdravotným postihnutím, či už telesným, mentálnym, zrakovým alebo sluchovým postihnutím, vrátane osôb so psychickými ochoreniami. Smerovaný je zároveň na seniorov, deti a mládež ohrozených chudobou i sociálnym vylúčením.

Cieľom programu je napríklad posilnenie rodinnej súdržnosti, kultúrnej integrácie migrantov, kultúry dospelých osôb ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením, osôb dlhodobo nezamestnaných či osôb bez domova. Medzi priority patrí tiež kultúrna integrácia migrantov, prevencia a eliminácia domáceho násilia, podpora rodovej rovnosti, prevencia a eliminácia všetkých foriem násilia, diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a extrémizmu, prevencia obchodovania s ľuďmi, výchova k tolerancii či predchádzanie predsudkom a stereotypom.

V porovnaní s minulým rokom pribudol nový podprogram Informačná debarierizácia. Zameraný je na podporu odbúravania informačných bariér a podporu prístupnosti kultúry pre osoby so zdravotným postihnutím alebo inak znevýhodnené skupiny obyvateľstva. Cieľom je zlepšenie prístupnosti kultúry, umenia a kultúrneho dedičstva.

Bližšie informácie sú zverejnené na webe MK SK.