Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort obrany bude o 3D rádiolokátoroch rokovať už len s 5 krajinami

Na snímke zľava minister obrany SR Jaroslav Naď a premiér Igor Matovič (obaja OĽaNO) prichádzajú na 50. schôdzu vlády SR v Bratislave v stredu 4. novembra 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

S obstarávaním radarov začalo ešte predošlé vedenie rezortu. Súčasný minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) sa rozhodol upraviť súťaž pre otázky týkajúce sa transparentnosti procesu.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR bude o obstaraní 3D rádiolokátorov pre Ozbrojené sily SR rokovať už iba s piatimi krajinami vybranými na základe výhodnosti ponúk. Ide o Francúzsko, Izrael, Maďarsko, Spojené štáty americké a Veľkú Britániu. Doplňujúce informácie majú predložiť do 30 kalendárnych dní. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Od vybraných krajín chce rezort zistiť viac o možnostiach a podmienkach obstarania techniky, ako aj praktickejšie informácie o miere zapojenia slovenského obranného priemyslu do dodania a prevádzky rádiolokátorov. "Dôležitou informáciou pre projektový tím bude aj predpokladaná cena," doplnila hovorkyňa.

Projektový tím rezortu po získaní všetkých potrebných údajov ponuky opäť vyhodnotí a usporiada podľa výhodnosti. "Takéto poradie následne predloží ministrovi obrany SR, ktorý predstaví ponuky vláde SR. V prípade schválenia niektorej z nich dá vláda ministrovi obrany mandát na ďalšie rokovanie o zmluve s vybranou krajinou," vysvetlila Kovaľ Kakaščíková.

MO SR plánuje obstarať 17 kusov 3D rádiolokátorov v predpokladanej sume 155,09 milióna eur s DPH. Súčasťou obstarania má byť aj dovybavenie palebných systémov protivzdušnej obrany Ozbrojených síl SR potrebnou rádiolokačnou technikou. Slovensko požadovalo komplexné ponuky na obmenu všetkých typov 3D rádiolokátorov, teda šesť kusov stredného, päť kusov malého a šesť kusov blízkeho dosahu, pričom požiadavkou boli tiež jednotlivé ponuky na každý typ 3D rádiolokátora samostatne.

S obstarávaním radarov začalo ešte predošlé vedenie rezortu. Súčasný minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) sa rozhodol upraviť súťaž pre otázky týkajúce sa transparentnosti procesu.