Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort obrany eviduje 35 žiadostí o povolenie bojovať v cudzej armáde

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo obrany SR na Kutuzovovej ulici v Bratislave. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine vyzval "všetkých, ktorí sa chcú pridať k obrane Ukrajiny, Európy a sveta", aby prišli bojovať po boku Ukrajincov.

Bratislava 17. mája (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR eviduje celkovo 35 oficiálnych žiadostí o povolenie vykonať službu v ozbrojených silách iného štátu, ktoré udeľuje prezident SR. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Ministerstvo obrany SR predložené žiadosti konzultuje s Ministerstvom vnútra SR a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a až následne ich predkladá prezidentke SR na rozhodnutie," vysvetlila hovorkyňa rezortu obrany.

K prezidentke Zuzane Čaputovej sa zatiaľ žiadna žiadosť nedostala, potvrdil jej hovorca Martin Strižinec. "Vojenská kancelária prezidenta stále neeviduje žiadne oficiálne žiadosti o službu v ukrajinskej armáde z ministerstva obrany. Prezidentka teda zatiaľ ešte nerozhodovala o udelení súhlasu s takouto službou," skonštatoval.

Ako priblížil Strižinec, všeobecne sa na Vojenskú kanceláriu prezidenta obrátilo viac ako 100 záujemcov. Všetci dostali presné inštrukcie, ako ďalej postupovať v zmysle zákona.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine vyzval "všetkých, ktorí sa chcú pridať k obrane Ukrajiny, Európy a sveta", aby prišli bojovať po boku Ukrajincov. Cudzinci môžu podľa ukrajinskej legislatívy vstúpiť do jednotiek územnej obrany ukrajinskej armády, pričom vzniká samostatná divízia nazvaná "medzinárodná légia na územnú obranu Ukrajiny".