Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort obrany má päť nových psov, výkup ďalších plánuje koncom októbra

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Colný úrad v Trnave

Celkový počet tabuľkových miest pre služobné psy v rezorte obrany je 184, z toho 140 pre Ozbrojené sily SR a 44 pre Vojenskú políciu.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Oddelenie kynológie odboru krízového manažmentu, výcviku a kynológie Vojenskej polície vo Vlkanovej - Hronseku kúpilo päť nových psov pre služobné potreby rezortu obrany. Ďalší výkup psov plánuje zorganizovať koncom októbra, tie by mali byť predovšetkým vycvičené na vyhľadávanie omamných psychotropných látok a výbušnín. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Služobné psy sú neoddeliteľnou súčasťou pri výkone služobných úloh a majú tiež svoje nezastupiteľné miesto tak v rámci domáceho, ako aj medzinárodného krízového manažmentu," povedal minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Podľa riaditeľa odboru krízového manažmentu, výcviku a kynológie Vojenskej polície Vlkanová - Hronsek podplukovníka Mariána Turanského sa vykupovali iba všestranné psy pre potreby Ozbrojených síl SR, ktoré sú nápomocné napríklad pri strážení muničných skladov a umiestňované sú tiež na letiská. "Z ôsmich ponúkaných vybrala odborná komisia päť, ktoré budú nasledujúcich 28 dní v pozorovacej karanténe," konkretizoval. Ako dodal, psy museli prejsť náročnými kynologickými testami, ktoré dôkladne preverili ich povahové vlastnosti potrebné pre službu v Ozbrojených silách SR.

Celkový počet tabuľkových miest pre služobné psy v rezorte obrany je 184, z toho 140 pre Ozbrojené sily SR a 44 pre Vojenskú políciu. Uvedené počty sú v súčasnosti naplnené na 60 percent. Profesionálni vojaci využívajú predovšetkým služby nemeckých ovčiakov, no majú aj ovčiakov belgických.