Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rezort obrany má v roku 2022 hospodáriť so sumou 1,838 miliardy eur

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR – Martin Baumann

Na program Obrana má ísť 1,18 miliardy eur.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR má v roku 2022 hospodáriť so sumou 1,838 miliardy eur. Celkové obranné výdavky by mali dosiahnuť vyše 1,899 miliardy eur, čo predstavuje 1,8 percenta HDP. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2022 až 2024, ktorý vo štvrtok schválila vláda. "Obranné výdavky v rokoch 2022 až 2024 postupne rastú a od roku 2022 sú plánované na úrovni 1,80 percenta HDP," uvádza sa v návrhu.

Na výšku výdavkov ministerstva v roku 2022 vplýva najmä pokračovanie stabilizácie platov profesionálnych vojakov, nárast bežných kapitálových výdavkov, ale aj rast výdavkov na tovary a služby, ktoré smerujú predovšetkým na doplnenie zásob munície a údržbu vzdušnej techniky.

Materiál pripomína, že ministerstvo obrany má uzatvorené vykonávacie zmluvy na 14 investičných akcií. Najväčšími projektmi sú nákupy stíhacích lietadiel F-16, kolesových húfnic Zuzana 2 a 3D rádiolokátorov s rôznym dosahom.

Celkové výdavky na rozvoj obrany sú plánované v sume 638 miliónov eur, z toho z kapitoly MO SR má ísť 149 miliónov eur. "Výdavky na investičné projekty v realizačnej fáze sú v roku 2022 vo výške 384 miliónov eur," približuje materiál. Na program Obrana má ísť 1,18 miliardy eur.

V rámci medzirezortných programov vyčlenil kabinet 7,82 milióna eur v oblasti výskumu a vývoja na podporu obrany štátu, hospodárskej mobilizácie, účasti civilných expertov na aktivitách krízového manažmentu mimo územia SR, oficiálnej rozvojovej pomoci a realizácie II. etapy implementácie Medzinárodných zdravotných predpisov Svetovej zdravotníckej organizácie.

Medzirezortný program Podpora obrany štátu, ktorého gestorom je MO SR, má disponovať sumou 5,28 milióna eur. Výdavky na samostatných účtoch kapitoly v sume 223 miliónov eur sú určené predovšetkým na financovanie sociálneho zabezpečenia vojakov, podnikateľskú činnosť Akadémie ozbrojených síl M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši a na výdavky v súvislosti s prijatými prostriedkami na základe darovacej zmluvy alebo formou dotácie alebo grantu na projekty pre vysoké školy.