Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Rezort obrany odmieta politikárčenie o téme možného spájania letiek

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo obrany SR na Kutuzovovej ulici v Bratislave. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Rezort obrany tak ako vnútra ešte nedostal žiadne otázky ohľadom fungovania letky.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Za spracovanie nezávislej analýzy o možnom zlúčení letiek ministerstiev obrany a vnútra je podľa programového vyhlásenia vlády zodpovedné Ministerstvo obrany (MO) SR. Preto požiadalo univerzity ako garantov nezávislosti o jej vypracovanie. Hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková to uviedla pre TASR v reakcii na výhrady Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Potvrdzujeme, že Technická univerzita v Košiciach aj Žilinská univerzita vypracujú nezávislú analýzu, preto v ich pracovnom tíme nie sú zástupcovia ani MO SR a ani MV SR," skonštatovala hovorkyňa.

Rezort obrany tak ako vnútra ešte nedostal žiadne otázky ohľadom fungovania letky. "Ministerstvo obrany to považuje za normálne, keďže proces spracovania nezávislej analýzy sa len rozbehol," dodala Kovaľ Kakaščíková.

MO SR oslovilo podľa hovorkyne uvedené akademické inštitúcie ako garantov nezávislosti o spracovanie komplexnej, nezávislej a odborne nespochybniteľnej štúdie, keďže jej spracovanie vyplýva rezortu z programového vyhlásenia vlády.

"Zároveň môžeme potvrdiť, že obaja ministri sa na túto tému rozprávali počas ich rokovania na MO SR. Odmietame politikárčenie o tejto vyslovene odbornej téme. Osobné záujmy by zo zásady mali byť podriadené záujmom štátu," dodala Kovaľ Kakaščíková.

Ministerstvo vnútra (MV) SR v pondelok informovalo, že nemalo doposiaľ žiadnu vedomosť o príprave analýz na možné zlučovanie letiek ministerstva vnútra a obrany. Neinformovali ho o internej analýze rezortu obrany ani začiatku externej analýzy. Reagovalo tak na informácie z rezortu obrany.