Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Ozbrojené sily majú prvú ženu v generálskej hodnosti

Na snímke sprava povýšení na generálmajorov Ladislav Dovhun, Tibor Králik, Martin Stoklasa, prezidentka SR Zuzana Čaputová, povýšení na brigádnych generálov Martin Kuterka a Beáta Hanušniaková počas povýšenia a vymenovania generálov Ozbrojených síl SR v Prezidentskom paláci v Bratislave 24. októbra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V OS SR pôsobia aj ďalšie tri plukovníčky, teda ženy s hodnosťou, ktorá predchádza generálskej.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Ozbrojené sily (OS) SR majú historicky prvú ženu v generálskej hodnosti. Koncom októbra sa ňou stala Beáta Hanušniaková. Celkovo tvoria ženy 13,8 percenta celkového stavu, čo je 1800 vojačiek. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR.

"Ženy pôsobia viac-menej rovnomerne vo všetkých útvaroch OS SR, najčastejšie sú zastúpené v štáboch útvarov, zdravotníctve a logistike, ale aj v bojových jednotkách," priblížil rezort. Na otázku, či sú ženy na niektoré pozície menej alebo viac vhodné, odpovedal, že vhodnosť uchádzačov o štátnu službu posudzujú individuálne, bez ohľadu na pohlavie.

V OS SR pôsobia aj ďalšie tri plukovníčky, teda ženy s hodnosťou, ktorá predchádza generálskej. "Menovanie do generálskej hodnosti je podmienené dosiahnutím potrebného vzdelania, ako aj uvoľnením tabuľkových miest generála, na ktoré by daný plukovník mohol byť po zvážení aj ostatných faktorov ustanovený," vysvetlilo ministerstvo.