Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Počet vojakov na hraniciach závisí od žiadosti polície

Na snímke príslušníci Ozbrojených síl SR v záchytnom tábore pre migrantov v bývalom závode píla v meste Veľký Krtíš na juhu Slovenska v piatok 8. septembra 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

Ministerstvo vnútra SR uviedlo, že v súčasnosti je do okresu Rimavská Sobota v súvislosti s nelegálnou migráciou pridelených 40 príslušníkov OS SR, ktorí sú rozdelení do nočnej a dennej zmeny.

Bratislava/Tachty 22. septembra (TASR) - Počet, úlohy aj dislokácia príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR na hraniciach v súvislosti s nelegálnou migráciou je upresňovaná na základe aktuálnych požiadaviek Policajného zboru (PZ) SR. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner v reakcii na požiadavku obcí zvýšiť počet vojakov hliadkujúcich pri hraničnom priechode Tachty – Cered na juhu okresu Rimavská Sobota.

Rezort obrany v stanovisku pripomenul, že vojaci sú na plnenie asistenčných úloh na hraniciach nasadzovaní v prospech polície. "V tejto súvislosti prebieha nepretržitá koordinácia na jednotlivých úrovniach rezortov, ale aj PZ a OS SR tak, aby na riešenie situácie boli prijímané opatrenia s ohľadom na maximálnu efektívnosť," dodala Precner.

V Rimavskej Sobote sa vo štvrtok (21. 9.) konalo zasadnutie krízového štábu za účasti zástupcov samospráv, štátnej správy či polície. Predmetom rokovania bola situácia s tranzitnou migráciou na hraničnom priechode Tachty – Cered. Samosprávy z pohraničia žiadali zvýšenie počtu hliadkujúcich vojakov, aby sa obmedzil pohyb migrantov v obciach, čo podľa starostov spôsobuje obavy obyvateľov.

Ministerstvo vnútra SR uviedlo, že v súčasnosti je do okresu Rimavská Sobota v súvislosti s nelegálnou migráciou pridelených 40 príslušníkov OS SR, ktorí sú rozdelení do nočnej a dennej zmeny. V uplynulom období rezort vnútra v obci Tachty eviduje v porovnaní s predchádzajúcim obdobím znížený počet tranzitujúcich migrantov.

Z polície pre TASR spresnili, že aktuálne je v rámci Okresného riaditeľstva Policajného zboru Rimavská Sobota velených do uvedených opatrení celkovo 40 vojakov na každý operačný deň. V piatok rokovali zástupcovia armády i polície a predbežne diskutovali aj o možnosti navýšenia počtu vojakov. Taktiež aj o ďalšej forme a spôsobe plnenia úloh v prípade nelegálnej migrácie. "Konkrétne počty nasadených vojakov budú spresnené až po uzavretí rokovaní," uviedla Mária Faltániová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.