Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort obrany poskytne univerzitám svoje špecializované pracoviská

Na snímke minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO. Foto: TASR - Martin Baumann

Študenti budú môcť využívať napríklad Referenčné chemické laboratórium v Zemianskych Kostoľanoch či Výcvikové a testovacie centrum v Zemianskych Kostoľanoch.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR poskytne univerzitám svoje špecializované pracoviská v rámci spolupráce v oblasti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany. Zmluvy o spolupráci medzi ministerstvom a Univerzitou Komenského v Bratislave, Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave, Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici a Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach podpísal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Verím, že prepojenie akademickej obce a rezortu obrany bude znamenať obojstranný prínos - jedinečné podmienky na výskum a odbornú činnosť, aké ponúka napríklad centrum v Zemianskych Kostoľanoch umožňujúce cvičiť s ostrými chemickými látkami a zároveň možný záujem budúcich špecialistov o službu v Ozbrojených silách SR," vyzdvihol Naď. Študenti budú môcť využívať napríklad Referenčné chemické laboratórium v Zemianskych Kostoľanoch, Výcvikové a testovacie centrum v Zemianskych Kostoľanoch či Mobilné identifikačné laboratórium v Rožňave.

Spolupráca bude podľa ministra realizovaná najmä v oblastiach oponentských, posudkových, konzultačných a recenzných činností k publikačným a záverečným prácam, výmeny vedeckých materiálov, publikácií a informácií z oblasti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, spoločného výskumu a účasti na vedeckých podujatiach. Rezort obrany očakáva, že akademické inštitúcie sa zapoja aj do projektov rezortného výskumu a vývoja a do medzinárodných projektov na podporu rozvoja obranných spôsobilostí s využitím nástrojov Európskej únie.

Generálny riaditeľ sekcie ľudských zdrojov MO SR Martin Jakál zdôraznil, že nárast zložitosti úloh obrany štátu zvyšuje požiadavky na vzdelanostnú, odbornú a morálnu úroveň vojenského a civilného personálu. "Spolupráca a vzájomná podpora akademických inštitúcií a ministerstva obrany je dobrou cestou, ako obsiahnuť a zabezpečiť široké spektrum požiadaviek Ozbrojených síl SR na rozvoj obrany štátu," uviedol.