Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Rezort obrany predstavil svoje priority v rámci predsedníctva SR vo V4

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenské predsedníctvo vo V4 sa zameria aj na koordináciu národných pozícií krajín V4 k aktuálnemu dianiu a aktivitám EÚ a NATO, ako aj na rozvoj spolupráce krajín V4 s Ukrajinou.

Bratislava 1. júla (TASR) - V rámci predsedníctva Slovenska vo Vyšehradskej skupine (V4) rozpracuje rezort obrany priority zamerané na pomoc Ukrajine, prípravu vlajkových projektov obrannej spolupráce krajín V4 - bojovej skupiny Európskej únie krajín V4, ktorá bude v pohotovosti v prvom polroku 2023, a veliteľstva spoločnej logistickej podpornej skupiny, zintenzívnenie interoperability ozbrojených síl, ale tiež rozvoj infraštruktúry v súvislosti s vojenskou mobilitou. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Ďalšími prioritami SK PRES V4 budú aj témy rozvoja spôsobilostí a hľadania konštruktívnych riešení v oblasti spoločných výskumov, vývoja a obstarávania vojensko-technických spôsobilostí, posilňovanie spolupráce medzi podnikmi obranného priemyslu krajín V4, a to aj hľadaním možností využitia iniciatív Európskej únie (EÚ) a NATO, ktoré podporujú výskum, vývoj a spoločné obstarávanie," načrtla hovorkyňa.

Slovenské predsedníctvo vo V4 sa zameria aj na koordináciu národných pozícií krajín V4 k aktuálnemu dianiu a aktivitám EÚ a NATO, ako aj na rozvoj spolupráce krajín V4 s Ukrajinou a podporu spolupráce a dialógu vo formáte V4+ s partnermi.

V poradí šieste rotujúce predsedníctvo vo V4 prebralo Slovensko v piatok od Maďarska. Ako pripomenul rezort, deje sa tak v období, keď Európa čelí viacerým výzvam pre bezpečnosť a jednotu, "pričom regionálna spolupráca s našimi susedmi a partnermi je dôležitým pilierom našej bezpečnostnej architektúry".

"Počas SK PRES V4 sa preto sústredíme na posilnenie spolupráce v oblasti obrany s našimi tradičnými partnermi z V4. Samozrejme, nadviažeme na úspešne nastavené smerovanie a rozvoj vzájomnej obrannej a vojenskej spolupráce. Hlavné priority v oblasti obrany však budú reflektovať a vychádzať z vývoja situácie v súvislosti s nevyprovokovanou a neospravedlniteľnou ruskou inváziou na Ukrajine," doplnil minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

Komplexný program aktivít a informácií rezortu obrany v rámci SK PRES V4 bude k dispozícii na webovej stránke Ministerstva obrany SR.

Slovensko bude Vyšehradskej skupine predsedať do 30. júna 2023, keď odovzdá predsedníctvo Českej republike.