Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort obrany pripravuje zmeny v zákone o Vojenskom spravodajstve

Na snímke systém protivzdušnej obrany Patriot na leteckej základni Sliač v okrese Zvolen 27. apríla 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Po 28 rokoch účinnosti sa podľa MO SR stal zákon o Vojenskom spravodajstve z pohľadu aplikačnej praxe nevyhovujúcim a nezodpovedá súčasnej spoločenskej potrebe.

Bratislava 22. mája (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR pripravuje novelu zákona o Vojenskom spravodajstve. Ako zdôvodnilo, súčasná právna úprava je už nevyhovujúca a nezodpovedá súčasným potrebám v novom bezpečnostnom prostredí. Pripomienkové konanie by sa mohlo začať v júni alebo júli tohto roka. Vyplýva to z predbežnej informácie.

"Zmeny, ktoré návrh zákona prináša, precizujú a dopĺňajú úlohy a oprávnenia Vojenského spravodajstva a taktiež posilňujú kontrolu Vojenského spravodajstva mechanizmami vnútornej i vonkajšej kontroly, čím vytvárajú právny základ pre adekvátne pôsobenie Vojenského spravodajstva v spravodajskej komunite moderných demokratických štátov medzinárodného spoločenstva," uviedol rezort v materiáli.

Po 28 rokoch účinnosti sa podľa MO SR stal zákon o Vojenskom spravodajstve z pohľadu aplikačnej praxe nevyhovujúcim a nezodpovedá súčasnej spoločenskej potrebe. "Poznatky z aplikačnej praxe poukazujú na nutnosť vytvorenia podmienok na efektívne, flexibilné a včasné použitie prostriedkov a zariadení Vojenského spravodajstva voči hrozbám, ktoré plynú z dynamicky sa meniacej bezpečnostnej situácie, s cieľom zabezpečiť obranu, obranyschopnosť a bezpečnosť Slovenskej republiky," skonštatovalo.

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy zákona formou zasielania podnetov na MO SR do 25. mája.