Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Prvé štyri stíhačky MiG-29 sú už na Ukrajine

Na snímke rozlúčka so stíhačkami MIG-29 na 11. ročníku Medzinárodných leteckých dní SIAF v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa v sobotu 27. augusta 2022. Foto: TASR Jaroslav Novák

V priebehu nasledujúcich týždňov budú Ukrajine odovzdané ostatné lietadlá.

Bratislava 23. marca (TASR) - Prvé štyri stíhacie lietadlá MiG-29 sú už na Ukrajine. Presun realizovali ukrajinskí piloti za pomoci slovenských vzdušných síl, ukrajinského personálu a ďalších zložiek, ktoré zabezpečovali bezpečnosť či potrebnú dokumentáciu. Ďalšie stíhačky Slovensko odovzdá Ukrajine v priebehu nasledujúcich týždňov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kakaščíková.

"Ďakujem všetkým zapojeným zložkám za fantastickú profesionálnu prácu. Slovensko stojí na správnej strane a týmto gestom sme sa ako krajina zapísali veľkými písmenami do moderných svetových dejín, ktoré hovoria o včasnej pomoci, úprimnej solidarite a veľkosti národa," uviedol dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Zopakoval, že Ukrajine poskytujeme pre Slovensko nepotrebnú techniku, ktorú si v našich podmienkach nevieme opraviť.

K odovzdaniu ďalších lietadiel neplánuje rezort z operačných dôvodov poskytovať žiadne konkrétnosti. Avizuje, že po bezpečnom odovzdaní ukrajinskej strane ich presun ihneď potvrdí.

Darovanie 13 stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub je predmetom medzivládnej dohody medzi Slovenskom a Ukrajinou, ktorú schválila minulý týždeň vláda.