Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Rozhodnutie ČR obstarať rovnaké vozidlá znamená úsporu

Na snímke pásové obrnené vozidlo CV-90. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Po uzavretí slovenskej zmluvy vtedajší minister obrany SR Jaroslav Naď deklaroval, že ak by sa rovnaké vozidlá rozhodla obstarať aj Česká republika, môže to mať pozitívny vplyv na konečnú cenu.

Bratislava 9. júna (TASR) - Rozhodnutie Českej republiky obstarať rovnaké pásové bojové obrnené vozidlá ako Slovensko bude znamenať úsporu v cene. Jej výška bude závisieť na úrovni vzájomnej súčinnosti slovenského a českého programu, napríklad vo vývoji, overovaní, výrobe a harmonizácii objemu práce. Pre TASR to uviedla Mária Precner z komunikačného odboru Ministerstva obrany (MO) SR.

Zníženie ceny zatiaľ rezort nevyčíslil. "Úsporu bude možné určiť po stanovení a prepočte súčinnosti, pričom tento proces bude vzhľadom na rozsah projektov prebiehať v najbližších mesiacoch," konštatuje v stanovisku.

Česká vláda v máji schválila nákup 246 švédskych bojových vozidiel CV90 za 59,7 miliardy korún (približne 2,5 miliardy eur). Slovensko uzavrelo zmluvu na nákup 152 pásových obrnených vozidiel CV90 ešte vlani, celkové predpokladané náklady na obstaranie pásovej techniky, vrátane infraštruktúry vyčíslilo na približne 1,688 miliardy eur.

Po uzavretí slovenskej zmluvy vtedajší minister obrany SR Jaroslav Naď deklaroval, že ak by sa rovnaké vozidlá rozhodla obstarať aj Česká republika, môže to mať pozitívny vplyv na konečnú cenu. Vysvetlil, že súčasťou kontraktu je aj klauzula, odkazujúca na možnú zmenu finálnej sumy v zmysle množstevnej zľavy v nadväznosti na dohodu o spolupráci pri obstaraní a prevádzkovaní pásových bojových obrnených vozidiel, ktorú podpísali s českou ministerkou obrany Janou Černochovou.