Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Rezort obrany rozumie potrebe podporiť Ukrajinu ťažkou technikou

Záchranári prehľadávajú trosky výškovej obytnej budovy, ktorú zasiahla raketa ruskej armády v Dnipre, štvrtom najväčšom ukrajinskom meste v sobotu 14. januára 2023. Foto: TASR/AP

Predstaviteľ zbrojárskej spoločnosti Rheinmetall v nedávnom rozhovore ako možný termín prípadného dodania tankov Leopard 2 na Ukrajinu označil najskôr rok 2024.

Bratislava 18. januára (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR rozumie potrebe podporiť Ukrajinu ťažkou technikou. O možnostiach diskutuje so spojencami, zatiaľ však bez konkrétnych detailov, o ktorých by mohlo informovať. Hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková to uviedla pre TASR v súvislosti s medializovanými informáciami o tom, že nemecký zbrojársky priemysel by mohol ešte tento rok pripraviť pre Ukrajinu o 30 tankov Leopard 2 viac, ak by Slovensko a Česko súhlasili s posunutím dodávok pre svoje ozbrojené sily.

Slovensko si od Nemecka v decembri prevzalo prvý z 15 tankov Leopard 2A4, ktoré sú náhradou za 30 bojových vozidiel pechoty darovaných Ukrajine. Zvyšné mali prísť tento rok. Prvý z 15 tankov Leopard si ako kompenzáciu za pomoc Ukrajine koncom minulého roka prevzalo aj Česko.

Predstaviteľ zbrojárskej spoločnosti Rheinmetall v nedávnom rozhovore ako možný termín prípadného dodania tankov Leopard 2 na Ukrajinu označil najskôr rok 2024. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung s odvolaním sa na svoje zdroje v utorok (17. 1.) informoval, že nemecký zbrojársky priemysel by mohol ešte tento rok pripraviť pre Ukrajinu 15 tankov Leopard 2, v prípade súhlasu Česka a Slovenska s posunom dodávok ešte viac.

Nemecko sa po počiatočnom váhaní stalo jedným z hlavných vojenských podporovateľov Kyjeva proti ruskej invázii. Kancelár Olaf Scholz a jeho vládnuca SPD však podľa kritikov reaguje príliš pomaly. Namiesto toho, aby Nemecko prevzalo zodpovednosť ako veľmoc geograficky najbližšia k Ukrajine, čaká na rozhodnutie spojencov, aby s dodávkou tankov začali ako prví.