Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Rezort obrany si pripomenul 20 rokov Ordinariátu ozbrojených síl SR

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ordinariát ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR začal svoju činnosť 1. marca 2003 a je postavený na úroveň diecézy.

Bratislava 2. marca (TASR) - Vedenie rezortu obrany na čele s dočasne povereným ministrom Jaroslavom Naďom (OĽANO) si vo štvrtok na slávnostnej svätej omši v Dóme svätého Martina v Bratislave a následnom spoločenskom programe pripomenulo 20. výročie vzniku Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov (OS a OZ) SR. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kakaščíková.

"Vojaci aj príslušníci ozbrojených zložiek a zborov sa počas svojej služby často potrebujú vysporiadať s náročnými situáciami. Som rád, že nachádzať útechu, povzbudivé slová a posilňovať vieru a upevňovať morálneho ducha im už 20 rokov umožňuje duchovná služba, ktorá má v ozbrojených zložkách svoje nezastupiteľné miesto," uviedol Naď.

Ako vysvetlila hovorkyňa, keďže príslušníci a zamestnanci ozbrojených zložiek v dôsledku ich osobitných podmienok potrebujú špecifickú formu duchovnej služby, vytvorili sa cirkevné štruktúry, na ktorých čelo boli ustanovení ordinári s cirkevnou právomocou. Po celom svete cirkev zriadila už 34 ordinariátov.

Ordinariát ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR začal svoju činnosť 1. marca 2003 a je postavený na úroveň diecézy. Jeho poslanie spočíva v poskytovaní duchovnej služby katolíckym veriacim príslušníkom a zamestnancom OS a OZ SR a ich rodinným príslušníkom. "Zabezpečuje slobodný náboženský prejav, plnenie náboženských povinností, rozvoj duchovného života, vykonávanie bohoslužieb a náboženských obradov, vysluhovanie sviatostí, náboženskú výuku, spoločenskú a mravnú výchovu či sociálnu a charitatívnu činnosť," načrtla Kakaščíková. Na čele ordinariátu je František Rábek.