Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rezort obrany si pripomenul výročie havárie vojenského lietadla AN-24

Na snímke minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenskí vojaci pôsobili v misii KFOR takmer 11 rokov od 1999 do roku 2010. Celkovo sa v rámci misie vystriedalo 2004 príslušníkov OS SR.

Bratislava 19. januára (TASR) - Rezort obrany si vo štvrtok pripomenul pamiatku 41 slovenských vojakov a jedného civilného zamestnanca, ktorí pred 17 rokmi zahynuli pri havárii lietadla AN-24 počas návratu z misie KFOR. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s ďalšími predstaviteľmi rezortu si uctili obete tragédie tichým položením vencov pri Pamätníku zmierenia v areáli Ministerstva obrany (MO) SR. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Po skvelých kolegoch, priateľoch a milovaných príbuzných, ktorí pred 17 rokmi zahynuli pri havárii lietadla AN-24, ostalo hlboké prázdno. My však na nich nikdy nezabudneme a sme im vďační za ich dobré skutky, ktoré robili nezištne v snahe pomáhať. Vždy pre nás budú svetlom, ku ktorému budeme upierať naše myšlienky," povedal Naď, ktorý v roku 2020 rozhodol o odtajnení správy o vyšetrení tejto leteckej nehody. Upozornil tiež, že vlani v októbri naplnil sľub pozostalým, keď s nimi navštívil Kosovo a miesta pôsobenia ich blízkych.

Príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR si svojich 42 kolegov pripomenuli v stredu (18. 1.) pochodom úcty na vrch Borsó pri maďarskej obci Hejce, kde sa vojenský špeciál v roku 2006 zrútil. Na vrchole kopca zapálili vojaci sviece pri tichej spomienke na kolegov, ktorí položili životy pri plnení služobných povinností.

Slovenskí vojaci pôsobili v misii KFOR takmer 11 rokov od 1999 do roku 2010. Celkovo sa v rámci misie vystriedalo 2004 príslušníkov OS SR. Ich cieľom bolo zabezpečiť bezpečnosť a ochranu pre všetky etnické skupiny, voľnosť pohybu na hlavných zásobovacích trasách, monitorovanie a pripravenosť na humanitárnu pomoc. Spojeneckí vojaci pôsobia v Kosove dodnes.