Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Správa NKÚ neovplyvní kontrakt na F-16

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR - Dano Veselský

Na základe analýzy kontrolóri uvádzajú, že nákup všetkých 14 lietadiel nebol opodstatnený a efektívny.

Bratislava 25. júna (TASR) – Ministerstvo obrany (MO) SR berie na vedomie hodnotenie nákupu stíhačiek F-16, upozorňuje zároveň, že nemôže mať nijakým spôsobom dosah na kontrakt, ktorý podpísala vláda Petra Pellegriniho. "Každopádne, súčasné vedenie rezortu obrany dohodlo s americkou stranou rozloženie konkrétnych splátok na dlhšie obdobie bez finančného navýšenia a rokuje tiež o ďalších opatreniach súvisiacich so znížením celkových nákladov i zapojením domáceho obranného priemyslu do procesu akvizície a prevádzky lietadiel F-16," dodal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Pripomenul, že pri procese verejného obstarávania nedošlo podľa Úradu pre verejné obstarávanie k porušeniu zákona, závery a odporúčania úradu bude rezort aplikovať pri ďalších modernizačných projektoch.

NKÚ v piatok predložil analýzu efektívnosti nákupu 14 stíhačiek F-16 v roku 2018. Na základe analýzy kontrolóri uvádzajú, že nákup všetkých 14 lietadiel nebol opodstatnený a efektívny, rovnako schválenie akvizície nebolo v súlade s pravidlami a transparentnou snahou o dosiahnutie verejného konsenzu na niekoľkomiliardovej zákazke, ktorú si vyžiada samotné obstaranie i prevádzka stíhačiek. Kritika NKÚ mierila i k tomu, že pri obstarávaní neboli vôbec vyrokované kompenzačné programy, z ktorých by profitovala domáca ekonomika a zbrojný priemysel SR.

Voči tvrdeniam kontrolórov sa ohradila Slovenská národná strana (SNS), ktorej nominant viedol rezort v období negociácií a nákupu lietadiel. Závery NKÚ podľa SNS vychádzajú z neznalosti problematiky a za ekonomickou výhodnosťou i zmysluplnosťou nákupu si strana stojí.