Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Rezort obrany testoval ponúkanú pásovú techniku z viacerých krajín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Testovanie sa uskutočnilo v priestoroch Vojenského technického a skúšobného ústavu na Záhorí.

Bratislava 11. mája (TASR) - Rezort obrany testoval pásové bojové vozidlá, ktoré mu v rámci prebiehajúceho tendra v hodnote 1,739 miliardy eur ponúkajú Maďarsko, Švédsko a Španielsko. Výsledky skúšok zapracuje do pripravovanej štúdie uskutočniteľnosti, ktorú majú zverejniť koncom mája 2022. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"V súlade s doterajším priebehom vyhodnocovania sa na testovaní zúčastnili tri najlepšie ponuky, a to konkrétne Maďarsko s vozidlom Lynx od spoločnosti Rheinmetall Landsysteme GmbH, Španielske kráľovstvo s vozidlom ASCOD od spoločnosti GDELS Santa Bárbara Sistemas a Švédske kráľovstvo s vozidlom CV90 od spoločnosti BAE Systems Hägglunds AB," priblížila hovorkyňa.

Testovanie sa uskutočnilo v priestoroch Vojenského technického a skúšobného ústavu na Záhorí. "Vozidlá boli podrobené streleckým a ergonomickým skúškam, skúškam jazdných vlastností a skúškam premerania technických parametrov podľa požiadaviek Ozbrojených síl (OS) SR s ohľadom na pristavené demonštračné vozidlá," uviedla Kovaľ Kakaščíková.

V rámci streleckých skúšok sa overovali rôzne režimy streľby hlavnej výzbroje bojového vozidla na rôzne vzdialenosti a rôzne typy statických a pohyblivých terčov. Skúškou jazdných vlastností boli jazda v teréne i po pozemnej komunikácii, dynamika vozidla, manévrovateľnosť či prekonávanie rôznych typov prekážok. Testovanie ergonomických požiadaviek vozidiel bolo podľa hovorkyne zamerané na ergonómiu vnútorného priestoru vozidla, hlučnosť, vibrácie a v neposlednom rade aj uloženie nesenej výzbroje a výstroja.

Nové pásové bojové vozidlá majú nahradiť techniku mechanizovaných jednotiek typu BVP-1, BVP-2 a BVP M. V prvej fáze plánuje ministerstvo nakúpiť 152 kusov pásovej techniky. Predpokladané náklady na projekt predstavujú 1,739 miliardy eur s DPH, z toho samotné vozidlá by mohli stáť 1,447 miliardy eur. Vyhodnotenie zaslaných ponúk má rezort predložiť kabinetu do konca júna. Proces verejného obstarávania bude ukončený podpísaním zmluvy na úrovni vláda-vláde, ktoré je predbežne plánované na koniec roka 2022.