Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: V septembri dodajú na Slovensko prvé zo 76 vozidiel 8x8

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo obrany SR na Kutuzovovej ulici v Bratislave. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Medzivládnu dohodu na nákup 76 bojových obrnených vozidiel Patria AMVXP 8x8 uzavrelo MO SR s Fínskom v auguste minulého roka.

Bratislava 2. septembra (TASR) - V septembri dodajú na Slovensko prvé zo 76 bojových obrnených vozidiel 8x8. Vozidlo v ambulantnej verzii prejde kontrolnými a vojskovými skúškami, ktoré potrvajú niekoľko mesiacov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner.

"Pre potreby Ozbrojených síl SR budú jednotlivé kusy vozidiel postupne odovzdávané od prvého kvartálu 2024 vo verzii ambulantné, od tretieho kvartálu 2024 vo verzii IFV - bojové vozidlo, a prvého kvartálu 2025 vo verzii C2 - veliteľské vozidlo," priblížila hovorkyňa s tým, že posledné vozidlo by malo prísť v roku 2027. Potvrdila aj postupný presun výroby systémov na Slovensko.

Medzivládnu dohodu na nákup 76 bojových obrnených vozidiel Patria AMVXP 8x8 uzavrelo MO SR s Fínskom v auguste minulého roka. Celková cena zákazky vrátane logistiky, infraštruktúry a munície je 447 miliónov eur.