Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rezort obrany vyhlásil laureátov 24. ročníka Vojenského činu roka

Na archívnej snímke z 26. novembra 2020 vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia laureátov ocenenia Vojenský čin roka 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V kategórii služba vlasti bol za mimoriadne plnenie úloh a povinností ocenený Radek Belan.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR vyhlásilo laureátov 24. ročníka Vojenského činu roka. Ako skonštatoval šéf rezortu Jaroslav Naď (OĽANO), príbehy ocenených spája ľudskosť a pripravenosť urobiť niečo viac. Ocenil, že aj napriek rozsiahlemu nasadeniu a vyťaženiu Ozbrojených síl (OS) SR dostal rezort množstvo nominácií. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Minister sa vojakom počas galavečera prihovoril slovami generála Milana Rastislava Štefánika. „Nech každý z nás je dnes lepší, ako bol včera, a vlasť naša bude veľká a slávna. Byť lepší, urobiť viac – to sú presne tie skutky, o ktorých je aj Vojenský čin roka," pripomenul.

Laureátmi v kategórii pomoc verejnosti sa stali Ladislav Parma, Viktor Frančiak, Ondrej Hlavatý a kolektív 1. protilietadlovej raketovej skupiny. Finančnou zbierkou, ale aj inou pomocou a podporou pomohli kolegovi a jeho rodine, ktorý sa pre onkologické ochorenie ocitol v ťažkej životnej situácii.

V kategórii služba vlasti bol za mimoriadne plnenie úloh a povinností ocenený Radek Belan. Nominácia vyzdvihovala jeho prístup, spôsob a motiváciu vojakov, ktorých pripravuje v rámci základného vojenského výcviku. Za výnimočné nasadenie vojakov nad rámec úloh a povinností sa poďakoval vojakom aj náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. „Som rád, že novinka v ankete – kategória služba vlasti – umožňuje oceniť ľudí, ktorí svoju profesionalitu venujú v prospech služby vlasti, teda primárnemu poslaniu ozbrojených síl,“ povedal.

Za prispievanie k budovaniu civilno-vojenských vzťahov a šírenie dobrého mena OS SR či povedomia o vojenskej histórii bol v kategórii priateľ armády ocenený Richard Koky, bývalý profesionálny vojak. Ocenenie získal za mimoriadnu pomoc a spoluprácu s vojakmi v boji proti pandémii ochorenia COVID-19 najmä na území osád s marginalizovaným rómskym obyvateľstvom. Cenu za neho prevzal šéfredaktor rezortného časopisu Obrana a navrhovateľ nominácie Pavol Vitko.

V kategórii záchrana života zvíťazil nadporučík Ladislav z 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. "Hrdinsky pomohol pri autonehode, pričom holými rukami a pomocou škrtidiel, ktoré nosí vždy pri sebe, zabránil vykrvácaniu zranenej ženy," priblížila hovorkyňa.