Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort obrany vyhlásil výberové konanie na vojenského ombudsmana

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vznik funkcie vojenského ombudsmana umožnila novela zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorá nadobudla účinnosť v januári.

Bratislava 25. januára (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR vyhlásilo na pozíciu vojenského ombudsmana výberové konanie. Záujemcovia, spĺňajúci kritériá, sa môžu prihlasovať do 14. februára. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Vojenský ombudsman je jednou z priorít, ktorou sme si dali za cieľ poskytnúť profesionálnym vojakom širšie možnosti na ochranu práv a oprávnených záujmov," povedal dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Doplnil, že prostredníctvom správy o činnosti bude inštitút dôležitým zdrojom spätnej väzby v podobe poznatkov o dodržiavaní základných práv a slobôd profesionálnych vojakov a návrhov a odporúčaní na nápravu prípadne zistených nedostatkov.

O funkciu vojenského ombudsmana sa v rámci vonkajšieho výberového konania môžu uchádzať štátni zamestnanci všetkých služobných úradov a občania, ktorí splnia stanovené predpoklady. "Medzi nimi vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, minimálne desaťročnú odbornú prax - prijímanie, prešetrovanie a vybavovanie podnetov a podaní osôb najmä v oblasti dodržiavania ľudských práv a základných slobôd a ďalšie štandardné podmienky pre prijatie do stálej štátnej služby," spresnila hovorkyňa. Dôležitý je podľa nej rovnako dostatočný prehľad v oblasti bezpečnosti a obrany štátu.

Vznik funkcie vojenského ombudsmana umožnila novela zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorá nadobudla účinnosť v januári.