Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Rezort obrany zatiaľ neuviedol, aké sú náklady na testovanie

Na snímke zdravotnícki pracovníci počas odberu vzorky v rámci plošného testovania v Myjave 1. novembra 2020. Archívne foto. Foto: TASR - Róbert Fritz

Ako priblížilo ministerstvo vnútra, doklady o vynaložených nákladoch súvisiacich s celoplošným testovaním predloží obec či mesto na príslušný okresný úrad, ktorý náklady overí.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Ministerstvo obrany zatiaľ neuviedlo, aké sú náklady na celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19. Konkrétne neodpovedalo ani na otázky TASR o odhadoch výdavkov za pilotnú fázu a prvé kolo testovania. "Všetky náklady, ktoré sú spojené s operáciou Spoločná zodpovednosť, budú známe až po jej ukončení," uviedla hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

Finančné odmeny pre zdravotníkov by mali byť vyplatené do konca roka prevodom na účet. "Samozrejme, zodpovedné orgány sa budú snažiť, aby to bolo v čo najkrajšom čase od ukončenia celej operácie," dodala hovorkyňa. Samosprávam majú preplácať náklady podobne ako pri voľbách.

Ako priblížilo ministerstvo vnútra, doklady o vynaložených nákladoch súvisiacich s celoplošným testovaním predloží obec či mesto na príslušný okresný úrad, ktorý náklady overí. Úhradu vykoná rezort vnútra po uvoľnení finančných prostriedkov z ministerstva financií.

Pilotná fáza testovania sa uskutočnila 23. až 25. októbra na Orave a v Bardejove. Na celom Slovensku bolo testovanie počas prvého kola v dňoch 30. októbra až 1. novembra. Druhé kolo celoplošného testovania s použitím antigénových testov sa má realizovať najbližší víkend v 45 okresoch.