Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Rezort obrany:V mnohonárodnej bojovej skupine NATO je cez 1000 vojakov

Na snímke dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR - Martin Baumann

Vďaka spojeneckej technike je Slovensko chránené ako nikdy predtým a, samozrejme, rezort vyvíja aktivity, aby zabezpečil vlastné systémy, doplnila hovorkyňa.

Bratislava 23. februára (TASR) - V rámci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO aktuálne pôsobí viac ako 1000 profesionálnych vojakov. Maximálny počet spojeneckých vojakov na našom území môže byť podľa mandátu parlamentu 3000. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kakaščíková.

"Účelom tejto spojeneckej posily je odstrašenie, demonštrácia súdržnosti a deklarovanie pripravenosti brániť sa spoločne proti akejkoľvek hrozbe," uviedol dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Prítomnosť aliančnej skupiny je podľa neho pre Slovensko potvrdením kolektívnej obrany v praxi.

"Od marca 2022 sa na Slovensku v rámci tejto jednotky vystriedalo už takmer 2000 spojeneckých vojakov vrátane príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR," uviedla Kakaščíková. Priblížila, že okrem vojakov vyslali spojenci na Slovensko aj modernú techniku, ktorá posilnila kapacity a spôsobilosti OS SR.

"Vďaka spojeneckej technike je Slovensko chránené ako nikdy predtým a, samozrejme, rezort vyvíja aktivity, aby zabezpečil vlastné systémy," doplnila hovorkyňa.