Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rezort obranyviduje 8616 žijúcich veteránov

Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle 6. októbra 2019. Na snímke vojnoví veteráni. Foto: TASR – František Iván

Súčasne MO SR eviduje 196 účastníkov národného boja za oslobodenie.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR eviduje 8616 žijúcich vojnových veteránov, pričom 25 z nich bojovalo v druhej svetovej vojne. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Generálny riaditeľ Sekcie ľudských zdrojov MO SR Martin Jakál priblížil, že od roku 2004 priznal rezort obrany postavenie vojnového veterána celkovo 10.160 osobám. Súčasne MO SR eviduje 196 účastníkov národného boja za oslobodenie.

"V tomto prípade ide o osoby, ktoré sa ako príslušníci československej armády na Slovensku či v zahraničí, ako príslušníci spojeneckej armády a ako partizáni priamo 'so zbraňou v ruke' alebo ako pomocníci partizánov zúčastnili na vojenských operáciách počas druhej svetovej vojny," vysvetlila hovorkyňa.

V piatok (11. 11.) si verejnosť pripomenie 104. výročie skončenia prvej svetovej vojny, ktoré je zároveň aj Medzinárodným dňom vojnových veteránov. "Všetkým veteránom, či už vojnovým alebo novodobým, patrí naša nevýslovná vďaka za ich službu vlasti v mene ideálov slobody, humanizmu a demokracie," vyhlásil minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Pamätať by sa podľa neho malo aj na padlých a už zosnulých hrdinov.