Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort pôdohospodárstva: Slovensko má 15. kus skenera dreva vo svete

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výstavba 3D CT skenovacej linky guľatiny dreva, ktorej súčasťou je unikátna technológia počítačovej tomografie, je vlajkovou loďou Národného lesníckeho centra.

Zvolen 4. decembra (TASR) – Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene úspešne spustilo testovaciu prevádzku špičkového 3D CT skeneru dreva, ktorý konkuruje najlepším svetovým systémom. TASR o tom v nedeľu informoval odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Podarilo sa to v rámci riešenia projektu Centra excelentnosti LignoSilva, ktoré je zamerané na digitalizáciu, optimalizáciu a automatizáciu v lesnícko-drevárskom sektore prostredníctvom inovačných technológií.

Výstavba 3D CT skenovacej linky guľatiny dreva, ktorej súčasťou je unikátna technológia počítačovej tomografie, je vlajkovou loďou NLC. Technológia umožňuje vytvoriť trojdimenzionálny model každej guľatiny dreva a zobraziť jej vnútorné chyby. Model následne slúži na optimalizáciu rezných plánov s cieľom maximalizácie výťažnosti.

"Na svete je momentálne inštalovaných 14 kusov CT skenerov guľatiny a práve náš 15. je ako jediný prevádzkovaný vo výskumno-vývojovom prostredí, kde slúži ako nástroj na zvyšovanie konkurencieschopnosti lesnícko-drevárskeho sektora," uvádza rezort pôdohospodárstva.