Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort práce diskutuje s opatrovateľkami o zlepšení podmienok

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zástupcovia opatrovateľov hovorili s ministerstvom práce o platových, pracovných, ale aj zmluvných podmienkach, ako aj o tom, za akých okolností pôsobia v Rakúsku.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Ministerstvo práce chce vypracovať návrh opatrení, aby sa pracovné podmienky opatrovateľov na Slovensku zlepšili a aby ľudia, ktorí vykonávajú túto prácu v zahraničí, boli viac motivovaní vrátiť sa pracovať späť na Slovensko. Informoval o tom v utorok štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš po skončení stretnutia so zástupcami opatrovateľov z Občianskeho združenia Ideme natrvalo domov.

"Dohodli sme sa na tom, že zhrnieme opatrenia, ktoré pripravujeme na úrovni ministerstva v rámci sociálnych služieb. Identifikujeme si možné kroky, aby sme zatraktívnili prácu opatrovateliek na Slovensku. Identifikujeme si aj partnerov, s ktorými treba o tomto diskutovať," priblížil Ondruš s tým, že cieľom ministerstva je zlepšiť podmienky opatrovateľov na Slovensku.

Zástupcovia opatrovateľov hovorili s ministerstvom práce o platových, pracovných, ale aj zmluvných podmienkach, ako aj o tom, za akých okolností pôsobia v Rakúsku. "Kľúčovým dôvodom, prečo ľudia zo Slovenska prijímajú takéto pracovné ponuky a chodia pracovať do Rakúska, je predovšetkým príjem. Potvrdili sme si, že táto práca sa vykonáva vo forme živnosti," priblížil Ondruš.

Opatrovatelia v Rakúsku v súčasnosti zarábajú v čistom vyjadrení na živnosť približne 700 eur, na Slovensku sa plat pohybuje približne na úrovni 430 eur v zariadeniach sociálnych služieb. Ministerstvo chce preto o odmeňovaní opatrovateľov rokovať aj so samosprávami. "Ak sa máme baviť o zvyšovaní platov v tejto oblasti, tak sa treba baviť predovšetkým s tými, ktorí sú zamestnávateľmi opatrovateľov, a to sú práve samosprávy," avizoval Ondruš. Snahou ministerstva je podľa jeho slov aj zvyšovanie štátneho príspevku, aby prevádzkovatelia sociálnych služieb mali vytvorené možnosti na zvyšovanie miezd.

"Od budúceho roka výrazne zvyšujeme financovanie sociálnych služieb. Výrazné zvýšenie výdavkov štátu bude znamenať, že z tohtoročných zhruba 90 miliónov eur výdavky ministerstva vzrastú zhruba na 140 miliónov eur," dodal Ondruš.

V Rakúsku pracuje zhruba 43.000 opatrovateľov, pričom viac ako polovica z toho sú opatrovatelia zo Slovenska. "Naše požiadavky sú také, aby príjem, ktorý budú mať opatrovateľky na Slovensku, aby dosahoval minimálne ten príjem, ktorý majú v Rakúsku. Je to vyčerpávajúca práca. Treba nastaviť podmienky tak, aby sa Slováci prišli starať o našich rodičov, aby tu mali dôstojný príjem na to, aby vedeli uživiť svoju rodinu a zároveň získajú to, že budú ešte aj doma, teda rodiny nebudú roztrieštené," priblížila právna zástupkyňa združenia Jana Lašáková.

Rezort práce prisľúbil opatrovateľkám, že bude s nimi ďalej rokovať o zmene podmienok na Slovensku. Stretnúť by sa mali ešte pred tohtoročnými vianočnými sviatkami alebo začiatkom budúceho roka.