Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Rezort práce o zrušení akreditácie pre Maják nádeje ešte nerozhodol

Riaditeľ organizácie Maják nádeje Pavol Rusko. Foto: TASR - Vladimír Benko

Budovu na Karpatskej ulici predala samospráva Starého Mesta ešte v roku 2002 za symbolických vtedajších 100 korún slovenských neziskovej organizácii Maják nádeje.

Bratislava 11. novembra (TASR) – O zrušení akreditácie pre organizáciu Maják nádeje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR ešte nerozhodlo. Konanie v tejto veci začal rezort na základe odporúčania Akreditačnej komisie, ktorá sa prípadom krízového strediska na jeseň zaoberala. Prihliadalo sa tiež na výsledky kontroly Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR. "Konanie je v procese a rozhodnutie bude doručené účastníkovi konania," uviedla pre TASR Barbora Petrová z tlačového odboru MPSVaR.

Spomínaná kontrola ústredia práce, vykonaná na podnet ministerstva, zistila porušenie zmluvných podmienok a povinností, napr. nedodržanie zákona o účtovníctve, zákona o rozpočtových pravidlách a zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele. To je dôvod na vrátenie alikvotnej časti neoprávnene použitých finančných prostriedkov a subjekt ich bol povinný vrátiť do konca marca tohto roka. "Ústredie prihlásilo pohľadávku do exekučnej dražby, v zmysle doručenej dražobnej vyhlášky týkajúcej sa nehnuteľnosti na Karpatskej ulici 24 a bol podaný návrh na vydanie platobného rozkazu," povedala pre TASR riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVaR SR Jana Lukáčová s tým, že všetky deti boli k polovici septembra na základe rozhodnutia súdu premiestnené z organizácie do iných zariadení.

K neziskovej organizácii, ktorá mala poskytovať viaceré sociálne služby, sa na brífingu vo štvrtok (10. 11.) vyjadril aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK), u ktorého má organizácia tiež podlžnosti. Ten môže finančne prispievať na dva druhy sociálnych služieb, a to na služby poskytované na základe zmluvy a na základe všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní opatrení sociálno-právnej ochrany a sociálnej kurately. Pre rok 2015 boli zariadeniu pridelené finančné prostriedky v rámci prvého spomínaného balíka. Na základe zmluvy dostala organizácia podľa riaditeľky Odboru sociálnych vecí BSK Michaely Šopovej vyše 10.000 eur na útulok, takmer 26.000 eur na núdzové bývanie a poskytnutie sociálnych služieb a takmer 11.000 eur na služby v zariadení dočasnej starostlivosti. V rámci druhého balíka jej peniaze poskytnuté neboli, keďže organizácia nepodala v termíne žiadosť ani projekt. O tie požiadala až pre rok 2016, na základe zistených skutočností a úradných dokladov jej ale nebolo vyhovené.

V minulom roku vykonal kraj niekoľko kontrol, ako kontrolu úrovne poskytovania sociálnych služieb, tak spôsob využívania finančných prostriedkov. Kontroly zo strany Útvaru hlavného kontrolóra ukončené neboli, keďže štatutár organizácie nekomunikuje a nereaguje ani na výzvy BSK. Ten nedostal ani zúčtovanie organizácie za rok 2015, čím jej vznikli ďalšie podlžnosti.

Bratislavský kraj odmieta akékoľvek obvinenia, žeby neplatil na deti umiestnené v Majáku nádeje, čo mu vyplýva zo zákonných kompetencií. Podľa podpredsedníčky BSK Gabrielly Németh i Šopovej neplatil len na deti, ktoré boli v organizácii dočasne alebo trvalo umiestnené na základne rozhodnutia súdu, kedy takáto povinnosť pripadá na ministerstvo práce.

Kraj tiež popiera tvrdenia, že sa nepostaral o ženy zo zariadenia. Podľa Németh je jednou z priorít BSK práve starostlivosť pre obete domáceho násilia. Nasvedčovať tomu majú dva bezpečné ženské domy pre obete násilia na území kraja otvorené v roku 2014 a 2015. "Voľné kapacity boli ponúknuté aj štatutárovi organizácie. Ponuka ale z jeho strany nebola akceptovaná, nereagovali na to," skonštatovala Németh s tým, že dôrazne odmieta akúkoľvek zodpovednosť kraja za vzniknutú situáciu.

Budovu na Karpatskej ulici predala samospráva Starého Mesta ešte v roku 2002 za symbolických vtedajších 100 korún slovenských neziskovej organizácii Maják nádeje, avšak s predkupným právom zapísaným v katastri nehnuteľností a na liste vlastníctva. Bol to jej majetkový vklad do uvedenej organizácie, kde partnerom je občianske združenie Priatelia, teda bývalá Nadácia Markíza. Konaním riaditeľa a štatutára organizácie Pavla Ruska však časom vznikol dlh vo výške 600.000 eur a následne bol vydaný príkaz na exekúciu a vyhlásená verejná dražba budovy. Tá sa ale nekonala, lebo nikto nezložil požadovanú zábezpeku. Ďalšia dražba je naplánovaná na 18. novembra. TASR sa s Pavlom Ruskom skontaktovať nepodarilo.