Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rezort práce po požiari v Osadnom sprostredkoval psychologickú pomoc

V domove sociálnych služieb v obci Osadné došlo k požiaru s tragickým následkom. Foto: FB: Polícia SR - Prešovský kraj

Keďže sa v súčasnosti príčiny udalosti vyšetrujú, rezort sa nechce zatiaľ bližšie vyjadrovať.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR krátko po požiari v domove sociálnych služieb (DSS) v Osadnom sprostredkovalo vyslanie psychologickej pomoci klientom a je pripravené poskytnúť ďalšiu. Rezort zároveň vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a zraneným praje skoré uzdravenie.

"Už krátko po nehode sme intervenovali vyslanie psychologickej pomoci do zariadenia a naďalej zostávame nápomocní. V prípade potreby sme pripravení poskytnúť ďalšiu psychologickú pomoc, poskytujeme humanitárnu pomoc a cez tamojší úrad práce zabezpečíme potrebné aktivačné práce na mieste," uviedlo pre TASR ministerstvo.

Keďže sa v súčasnosti príčiny udalosti vyšetrujú, rezort sa nechce zatiaľ bližšie vyjadrovať. "Situáciu na mieste koordinuje Prešovský samosprávny kraj, pod ktorý zariadenie sociálnych služieb patrí."

K požiaru v DSS v Osadnom došlo 21. decembra v nočných hodinách. Okolnosťami udalosti, ktorá si na mieste vyžiadala jednu obeť a na následky ktorej podľahli v nemocnici ďalší traja klienti zariadenia, sa z vlastnej iniciatívy začal zaoberať aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Podľa komisárky Zuzany Stavrovskej úrad v podobných zariadeniach zaznamenáva pomerne často nedostatky týkajúce sa zabezpečenia protipožiarnej ochrany.

Na často nevyhovujúce priestory, v ktorých sídlia zariadenia sociálnych služieb, upozorňuje aj nezávislá platforma SocioFórum. V tejto súvislosti žiada zatvorenie DSS v Osadnom.

Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK V pondelok (27. 12.) TASR informovala, že pre následky požiaru sú stále piati klienti zariadenia hospitalizovaní na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny.