Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort školstva aktuálne existujúce dohody s Ruskom pozastavuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Univerzita Komenského v Bratislave informovala, že pozastavuje spoluprácu s ruskými partnerskými inštitúciami.

Bratislava 4. marca (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR aktuálne existujúce dohody s Ruskou federáciou pozastavuje. Rezort má uzavreté medzinárodné zmluvy s Ruskou federáciou v oblasti vzdelávania, vedy a techniky a športu. Pre TASR to potvrdil odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva.

V oblasti vzdelávania ide o dve dohody a dva dodatky k dohode. V prípade vedy a techniky je to jedna dohoda a jedno memorandum. V oblasti športu je uzavreté jedno memorandum. "MŠVVaŠ SR aktuálne existujúce dohody s Ruskou federáciou pozastavuje. Všetky ďalšie kroky sú koordinované v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR," poznamenali z rezortu.

Štátny tajomník MŠVVaŠ SR pre vedu, výskum a vysoké školstvo Ľudovít Paulis uviedol, že 1. marca sa uskutočnilo na pôde MZVEZ SR koordinačné stretnutie ministerstiev na úrovni štátnych tajomníkov. "Na MŠVVaŠ SR už máme prehľad a analýzu zmlúv a spoluprác s Ruskou federáciou a pripravené vhodné kroky. Ich konkretizáciu a načasovanie sa snažíme koordinovať s ostatnými ministerstvami, najmä MZVEZ SR, a európskymi partnermi. Otázka nie je, či tieto kroky prijmeme, ale kedy a ako, aby vyslaný signál bol čo najjednoznačnejší,“ dodal Paulis.

Univerzita Komenského v Bratislave informovala, že pozastavuje spoluprácu s ruskými partnerskými inštitúciami. Podobne tak robí aj Slovenská technická univerzita v Bratislave, ktorá tiež pozastavuje spoločné aktivity s ruskými univerzitami a výskumnými ústavmi.