Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Školstvo bojuje proti šikane detí, otvára aj tému šikany učiteľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ďalším nástrojom ministerstva školstva, ako zlepšiť súčasnú situáciu, je aj zvýšenie počtu detských psychológov či iných odborníkov na školách.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Boj proti šikane je dôležitou témou, ktorá dlhodobo rezonuje v slovenskom školstve. Proti šikane detí a žiakov začal rezort školstva bojovať spoločne s Nadáciou Markíza a Linkou detskej pomoci prostredníctvom projektu OdpíšemeTi.sk. Ako TASR informoval odbor komunikácie rezortu školstva, na stole je aj téma šikany učiteľov.

Cieľom projektu je byť oporou pre obete šikany, ktoré sa častokrát nevedia, alebo nemajú na koho obrátiť. Školy by nemali byť len miestom, kde deti nadobudnú vzdelanie, vštepiť by sa im mali aj určité hodnoty. S touto myšlienkou minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) podporil vznik projektu, ktorý má viesť k otvorenej debate o téme šikanovania na miestach, kde je tento problém najrozšírenejší - medzi deťmi, učiteľmi a rodičmi. "Tento projekt je veľmi dôležitý a my ho budeme aj rozširovať. Nebude len o šikane detí, ale aj učiteľov. Aj to je téma, ktorá na školách veľmi vibruje a chceme sa jej venovať," priblížil šéf rezortu školstva.

Jedným z druhov šikany je aj kyberšikana, ktorá sa môže šíriť práve počas dištančného vyučovania, na ktoré školy v posledných dňoch prechádzajú. "Ministerstvo chce pomôcť aj v tejto oblasti, a preto budeme v priebehu pár týždňov posielať školám peniaze na zabezpečenie digitálneho vyučovania," doplnil Gröhling.

Ďalším nástrojom ministerstva školstva, ako zlepšiť súčasnú situáciu, je aj zvýšenie počtu detských psychológov či iných odborníkov na školách. "Je veľmi dôležité, aby tam bol niekto, kto má kontakt s deťmi a nie je to rodič alebo učiteľ. Chceli by sme, aby boli na každej škole. Preto sme na to vyčlenili peniaze z eurofondov a navýšili sme počty takého podporného personálu o 2600," ozrejmil minister školstva.

Web www.odpisemeti.sk ponúka možnosť urobiť dôležitý prvý krok a dieťa, ale aj dospelého človeka konajúceho v záujme dieťaťa, nasmeruje na správnu cestu riešenia. Pomoc je poskytovaná prostredníctvom anonymnej Linky detskej istoty na bezplatnom telefónnom čísle 116 111, ktoré je k dispozícii 24 hodín, sedem dní v týždni, ale aj cez chat, ktorý je na webe dostupný vo vybraných hodinách.