Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Rezort školstva chápe dôležitosť pohybových aktivít detí a mládeže

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezort školstva to uviedol v reakcii na vyhlásenie takmer dvoch desiatok organizácií, ktoré tvrdia, že pohyb a šport patria k deťom a do škôl.

Bratislava 2. júla (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR si uvedomuje dôležitosť pohybových aktivít detí a mládeže na školách. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva v reakcii na vyhlásenie takmer dvoch desiatok organizácií, ktoré tvrdia, že pohyb a šport patria k deťom a do škôl.

Školský šport vníma rezort školstva ako komplex všetkých pohybových príležitostí, ktoré sa realizujú na školách. Ide napríklad o aktívne dochádzanie do a zo školy, telesnú a športovú výchovu, školské športové súťaže, aktívne prestávky, športové kurzy a krúžky, aktívne školské kluby detí či vytváranie proaktívneho prostredia.

Na jednotlivých úrovniach sa podľa rezortu školstva postupne pripravujú a spúšťajú projekty, ktoré sú zamerané napríklad na rozvoj školskej športovej infraštruktúry (rekonštrukcie a výstavba telocviční a iných priestorov pre športové a pohybové aktivity detí) financovanej z viacerých zdrojov (MŠVVaŠ SR, štrukturálne fondy EÚ, Fond na podporu športu). Ide aj o zavádzanie inovatívnych foriem vzdelávania žiakov a učiteľov formou projektu Moduly (so zapojením športových zväzov, športových akadémií a iných športových organizácií do pohybových aktivít detí počas vyučovania a po vyučovaní v rámci školských aktivít) či inovovanie obsahu a systému školských športových súťaží (zapojenie športových zväzov, aktuálne trendy). Patrí k tomu aj zvyšovanie kvality telesnej výchovy na prvom stupni základných škôl.

"Ministerstvo školstva zároveň intenzívne spolupracuje so Štátnym pedagogickým ústavom a ďalšími inštitúciami na skvalitnení pohybových aktivít na školách a taktiež na skvalitnení hodín telesnej výchovy a vzdelávacích štandardoch," uzavrel rezort školstva.

Signatári vyhlásenia považujú za nevyhnutné maximalizovať počas leta čas strávený na vzduchu pohybovými aktivitami, či zvýšiť do budúcnosti pozornosť venovanú pohybovým aktivitám na školách. Žiadajú od ministerstva školstva zvýšenie podielu telesnej výchovy v rámci osnov výchovno-vzdelávacieho procesu na minimálne tri vyučovacie hodiny týždenne pre všetky deti na základných a stredných školách. Okrem toho požadujú bezodkladne investovať do školskej športovej infraštruktúry.